Jan des Bouvrie met villa Overgooi fase twee

Jan des Bouvrie met villa Overgooi fase twee

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-06-2009

In Almere werd afgelopen vrijdag Villa Overgooi, van de hand van designer Jan des Bouvrie, in Almere Overgooi geopend. Tegelijkertijd presenteerde wethouder Adri Duivensteijn het nieuwe stedenbouwkundige plan voor de tweede fase van de Almeerse wijk. Het plan is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Almere en Des Bouvrie.

Op verzoek van de gemeente Almere heeft de bekende designer, samen met de ontwerpers van de gemeente, het oorspronkelijke stedenbouwkundig plan voor Overgooi geactualiseerd. Het programma ‘IkbouwmijnhuisinAlmere’ ligt aan de basis van het stedenbouwkundig ontwerp: er is een duidelijk kader ontwikkeld, dat door de mensen zélf kan worden ingevuld.

Woonbuurten
In het nieuwe stedenbouwkundig plan lopen duidelijke assen en diagonalen door het gebied, die het noordelijk en het zuidelijk deel en ook de buurten met elkaar verbinden. Er worden verschillende woonbuurten gecreëerd, elk met een eigen karakter en onderling verbonden door een landschapspark dat momenteel in aanleg is en ‘De Overgooischezoom’ gaat heten. Op de kruising van de noord-zuid as en het landschapspark komt een kleine brink, met ruimte voor kleinschalige voorzieningen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Kenmerkend voor de tweede fase zijn verder de voortzetting van de verkavelingstructuur van de eerste fase, een landgoed dat centraal in het gebied gesitueerd wordt, een gracht die binnen het woongebied wordt getrokken, informele wandelpaden en ‘groene’ straatprofielen met bomen en beukenhagen in de woonstraten. Het gebied krijgt, zoals Jan des Bouvrie zegt, ‘een ziel en een hart’.

Naadloos
De door Jan des Bouvrie ontworpen villa die vrijdag werd geopend, dient het komende jaar onder meer als verkooppunt voor Overgooi. Het ontwerp van de woning, de binnenhuisarchitectuur en de tuin sluiten naadloos op elkaar aan. Het huis is een voorbeeld van vernieuwend bouwen en laat zien hoe een moderne woning ook een prachtige sfeer kan hebben.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.