Jan Nauta wint Abe Bonnema Prijs 2018

Nieuws

Jan Nauta wint Abe Bonnema Prijs 2018

Door: Petra Starink | 19-11-2018

De Abe Bonnema Prijs 2018 voor Jonge Architecten is gewonnen door Jan Nauta met zijn ontworpen Huis aan het Meer in het Friese Oudega. Het ontwerp is volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt.

Architect Jan Nauta

Jan Nauta studeerde in 2011 af aan de Architectural Association School of Architecture in Londen na zijn vooropleiding in Nederland en richtte in 2013 Studio Nauta op. Als curator werkte Nauta aan tentoonstellingen en evenementen en als schrijver en redacteur publiceert hij in verschillende internationale bladen. In 2016 werd Nauta al eerder genomineerd voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten met de inzending Huis in het Bos.

Juryrapport

Volgens de jury heeft Jan Nauta op een magnifieke plek een geweldig familiehuis gerealiseerd, dat de omgeving volstrekt niet domineert en dat zich vrij bescheiden voegt naar de weidsheid van meer en weilanden. Het ogenschijnlijk eenvoudige ontwerp heeft door diepgaand begrip van situering, ruimtelijke ontwikkeling, bouwtechniek en materiaalexpressie een uitzonderlijk innovatief karakter. ‘Door voor de bouw van het huis lokaal vakmanschap in te schakelen toont Nauta maatschappelijke verantwoordelijkheid en krijgt het familiehuis een culturele verankering. Integriteit en het plezier om te bouwen spatten van dit ontwerp af’, aldus juryvoorzitter Esther Agricola.
Het juryrapport is hier te lezen.

Genomineerden Abe Bonnema Prijs 2018

Genomineerden voor de Abe Bonnema Prijs 2018 waren: Thijs van Bijsterveldt, Marieke Kums, Bart van der Salm en Caro van de Venne. De jury onder leiding van Esther Agricola bestond verder uit Saskia Bak, Annelies van der Goot, Eric Frijters en twee eerdere winnaars van de Abe Bonnema Architectuurprijs: Dick van Wageningen (in 2015) en Michiel Riedijk (in 2017).

In het Fries Museum in Leeuwarden is tot en met 6 januari 2019 een tentoonstelling te zien met alle inzendingen voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.