JDdV architecten wint Rietveldprijs

JDdV architecten wint Rietveldprijs

Nieuws
Door: Petra Starink | 18-09-2013

De Rietveldprijs 2013 wordt toegekend aan Victas Centrum voor Verslavingszorg van JDdV architecten. De jury prijst de zorgvuldige inpassing van dit gevoelige en omvangrijke programma in de kwetsbare Utrechtse binnenstad.

Victas is een organisatie die hulp en advies geeft bij alle vormen van verslaving. De nieuwbouw beslaat 7.200 m2 en huisvest een verslavingskliniek bestaande uit  80 cliëntenkamers,  een zorg- en behandelcluster,  een cluster voor ondersteunende taken  en ambulante functies en voorzieningen.

Aan de ABC-straat bevindt zich de lange, horizontale gevelwand die het grote volume niet verbloemt, maar tegelijkertijd heeft Jaco de Visser in hoogte, geleding en materiaalgebruik aansluiting gevonden bij de kleinere schaal van de omgeving. Daarachter is een aantal vrijstaande bouwdelen te vinden waartussen beschutte kleine binnenhoven liggen. De architect heeft een geraffineerd spel van zichtlijnen tussen deze binnenhoven  en het omsluitende bouwblok  van de binnenstad  gecreëerd. Voor de jury is dit een mooie oplossing die de geslotenheid en geheimzinnigheid van een instelling als deze verkleint. Al met al roemt de jury de architectonische prestatie om op een krap bemeten binnenstadslocatie, voor een beperkt budget een maatschappelijk gevoelige functie als een verslavingskliniek te realiseren. Het proces van totstandkoming was lang en moeizaam, maar aan het resultaat is dat niet af te zien.

De Rietveldprijs

De Rietveldprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een uitgevoerd architectonisch, stedenbouwkundig of landschappelijk project in de stad Utrecht. De jury bestond dit jaar uit architect en voormalig rijksbouwmeester Wytze Patijn, architect Oliver Thill, architect Annette Marx en planoloog Peter Paul Witsen. De jury nomineerde dit jaar drie projecten. Naast de winnaar waren dat Turnzaal Nieuw Welgelegen van NL Architects en Bestuurscentrum Rabobank Nederland van Kraaijvanger.

Op zondag 17 november wordt de Rietveldprijs 2013 feestelijk uitgereikt.

Bekijk hier de video van Victas Centrum voor Verslavingszorg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.