JINX Architecten succesvol met fabriek

JINX Architecten succesvol met fabriek

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-01-2009

Opdrachtgever Lingotto en JINX Architecten hebben de Geurt Brinkgreve Bokaal ontvangen voor het beste renovatie- of herontwikkelingsproject van 2007-2008.

Volgens de jury stijgt De Kauwgomballenfabriek boven de overige projecten uit door het lef van de ondernemers om een grootschalige (17.000 vierkante meter) en risicovolle ingreep te doen. Ook het katalyserende effect dat het project heeft op het hele Overamstelgebied wordt geroemd.

Eigen karakter
In de vier gebouwen van De Kauwgomballenfabriek, het voormalige complex van kauwgomfabrikant Maple Leaf, werd vroeger kauwgom van merken als Bubblegum, Sportlife en Xylifresh geproduceerd. In juli 2006 kocht Lingotto Vastgoed de Kauwgomballenfabriek aan en ontwikkelde er bedrijfsruimten voor creatieve gebruikers.

De vier verschillende gebouwen hebben hun eigen karakter en kwaliteiten die verwijzen naar het industriële verleden, zoals sheddaken, betonnen constructies, grote en hoge ruimten met bijzondere lichtinval. Deze elementen zijn in de verbouwing zoveel mogelijk behouden.

Het complex wordt nu gebruikt door een mix van jong en oud, door starters en gevestigde bedrijven, door commerciële en niet-commerciële gebruikers. Ook zijn er ruimten in het kader van de Broedplaatsregeling van de gemeente Amsterdam en zijn er grotere studio’s voor podiumkunstenaars.

Foto: Michael van Oosten

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.