Job Dura Prijs voor kunstenaarsverblijf

Actualiteiten, Nieuws

Job Dura Prijs voor kunstenaarsverblijf

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-10-2022

Eind oktober is het Kunstenaarsverblijf aan de Charloisse Lagedijk uitgeroepen tot de winnaar van de Job Dura Prijs 2022. De aanmoedigingsprijs ‘Daan Dura’ werd uitgereikt aan BlueCity. In beide gevallen ontvingen de prijswinnaars hun beloning uit handen van wethouder Chantal Zeegers van Klimaat, Bouwen en Wonen van de gemeente Rotterdam.

De Job Dura Prijs is een initiatief van Stichting Job Dura Fonds. Deze stichting is opgericht in 1994 ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van het bouwbedrijf Dura Vermeer. Naast de prijs ondersteunt en stimuleert het Job Dura Fonds jaarlijks diverse initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren en/of helpen opbloeien.

Circulariteit

De editie 2022 had als thema ‘Circulariteit’. Er is gezocht naar projecten die vooruitstrevend zijn op het gebied van circulariteit en duurzaam materiaalgebruik in Rotterdam en daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefkwaliteit van haar inwoners, voor nu én in de toekomst.

Het recentelijk opgeleverde kunstenaarsverblijf Charloisse Lagedijk voldeed het beste aan deze eisen. Deze woon- en werkruimte is ontworpen door Bureau SLA en bestemd voor kunstenaars, artiesten en theatermakers die tijdelijk in Rotterdam verblijven.

Het circulaire karakter is terug te vinden in het feit dat de woning is geconstrueerd uit het natuurlijke materiaal kalkhennepbeton. De jury prijst de compromisloze, innovatieve toepassing van het biobased bouwmateriaal en de hoogstaande architectonische kwaliteit die daarmee is bereikt. De natuurlijke materialisering en bouwtechniek is zeer veelbelovend en roept op tot grootschaligere toepassing.

Het verbluffende resultaat dient mede te worden toegeschreven aan opdrachtgever Chris de Jong die tragisch genoeg nauwelijks van de woning heeft mogen genieten. Kort na de oplevering in 2022 stierf hij onverwacht. De prijs is daarmee ook een eerbetoon aan de doortastendheid, volharding en durf van De Jong als opdrachtgever.

Daan Dura Prijs

De jury heeft ervoor gekozen de Daan Dura Aanmoedigingsprijs toe te kennen aan BlueCity. De jury is onder de indruk van de breedheid, de daadkracht en realiteitszin waarmee de initiatiefnemers de gebouwde omgeving al jarenlang als proeftuin zien om circulair bouwen en denken te versnellen. De herbestemming van het gebouw zelf is nog (lang) niet af, maar de organisatie draagt in al haar andere gedaantes onmiskenbaar en fundamenteel bij aan de Rotterdamse circulaire opgave en de veranderende wereld.

Overige genomineerden

De andere genomineerden voor de Job Dura Prijs 2022 waren:

  •          Basisschool Het Epos
  •          Floating Office Rotterdam
  •          Wooncoöperatie W1515

De tweejaarlijkse Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000,-. Aan de Daan Dura Prijs is een bedrag van € 7.500,- verbonden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.