Jongerenhospice Xenia wint Hedy d’Ancona-prijs

Nieuws

Jongerenhospice Xenia wint Hedy d’Ancona-prijs

Door: Petra Starink | 21-06-2016

Xenia in Leiden, het eerste jongerenhospice van Nederland heeft de Hedy d’ Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur gewonnen, de tweejaarlijkse prijs voor voorbeeldstellende zorggebouwen. De jury noemt Xenia een geslaagd voorbeeld van een kleinschalig initiatief dat vernieuwing in de zorg weet te realiseren: ‘Het hospice is een vriendelijk en intiem onderkomen dat ernstig zieke jongeren een plek middenin de samenleving biedt.’

Een deskundige jury onder leiding van Reimar von Meding, partner en architect bij KAW, selecteerde uit 52 inzendingen het project dat er het beste in slaagt een innovatief zorgconcept te verbinden aan architectonische kwaliteit.

Intiem onderkomen

Xenia in Leiden is een hospice dat plaats biedt aan 6 gasten in de leeftijd van 16 tot 35 jaar: een primeur in Nederland. Het betreft zorg voor jongeren in de laatste fase van hun ziekte of jongeren met een langdurige behandeling of pijnbestrijding. De jury van de Hedy d’Ancona-prijs spreekt haar bewondering en respect uit voor verpleegkundige Jacqueline Bouts, die een schrijnend hiaat in het zorgaanbod constateerde en besloot het initiatief voor Xenia te nemen.

Aansluiting op stad

De wensen van de jongeren speelden een belangrijke rol bij het formuleren van de vereisten voor de hospice. Snel internet was bijvoorbeeld een van de belangrijkste behoeften. Door de situering in de binnenstad van Leiden, waar van oudsher veel studenten en jongeren wonen, leeft het gebouw en sluit het aan op de stad. Exemplarisch hiervoor is dat bewoners van Xenia de aangrenzende kroeg gemakkelijk via de achterdeur kunnen bezoeken. Met de komst van Xenia kreeg een verwaarloosde groene ruimte een nieuwe bestemming, waarmee ook voor de omwonenden een toegevoegde waarde is gecreëerd.

Uitreiking prijs

De prijs werd 20 juni uitgereikt op Landgoed zonnestraal in Hilversum, een voormalig sanatorium ontworpen door Jan Duiker. Hedy d’Ancona reikte de prijs van €20.000 uit aan directeur van Xenia Jacqueline Bouts, architect MuldervanTussenbroek, Piet van Veen binnenhuisarchitectuur en opdrachtgever DUWO.

Publicatie Hedy d’Ancona-prijs 2016

Tijdens de prijsuitreiking presenteerde het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de publicatie Hedy d’Ancona-prijs 2016. Deze publicatie bevat naast het juryrapport, documentatie van de zeven genomineerde projecten en beeldmateriaal van alle inzendingen. De publicatie is gratis op te vragen via info@stimuleringsfonds.nl en te lezen op www.hedydanconaprijs.nl.

Hedy d’Ancona-prijs

De Hedy d’Ancona-prijs wordt sinds 2010 tweejaarlijks uitgereikt aan een voorbeeldige zorgomgeving waarin architectuur, interieur, stedenbouw, tuin- of landschapsarchitectuur het zorgconcept ondersteunt.

Foto’s: Frank Hanswijk en Hilbert Krane

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.