Jonkman Klinkhamer breidt theater Alkmaar uit

Jonkman Klinkhamer breidt theater Alkmaar uit

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-06-2009

Architectenbureau Jonkman Klinkhamer heeft de Europese selectie voor de uitbreiding van Theater de Vest in Alkmaar gewonnen. In het strijdveld met Mecanoo, UN Studio, Greiner Van Goor Huijten architecten en Atelier Kempe Thill, scoorde hun visie op het nieuwe theater het hoogst.

Door capaciteitsuitbreiding van zowel de grote zaal als het toneelhuis en het verbeteren van de logistiek en de werkomgeving, voldoet het theater aan de maatstaven van grote reizende producties die het wenst te programmeren, en nog meer het culturele centrum van de stad en regio zijn.

Pisteopstelling
Het ontwerp voor het nieuwe theater bestaat uit het geheel vernieuwen van de grote zaal, een nieuw toneelhuis en de stapeling van foyers en werkruimtes. Boven de huidige horecagelegenheid is ruimte gemaakt voor een vlakke vloerzaal en vergadercentrum. De capaciteit van de grote zaal in het ontwerp is 925 zitplaatsen, 625 stoelen in de zaal en 300 op het halfronde balkon, dat refereert aan de huidige zaal waarin, verwijzend naar de architect Walter Gropius, een pisteopstelling mogelijk is.

De grote zaal is rondom voorzien van techniek- en publieksgalerijen, die in het verlengde liggen van de foyers. Hierdoor is een ruimtelijk geheel van zaal en foyers mogelijk. De foyers zijn afsluitbaar en geschikt gemaakt voor voorstellingen. De toneeltoren is aan de achterzijde voorzien van grote perforaties, die in daglicht voorzien en een relatie van het toneel met de straat mogelijk maken. Het ontwerp gaat uit van zoveel mogelijk behoud van bestaande constructies.

Uitzicht
Het nieuwe volume neemt zoveel mogelijk afstand van de woonbebouwing in de omgeving. Aan het Canadaplein manifesteert het gebouw zich met twee boven elkaar gelegen foyers, met daartussen de werkruimten. Het biedt zowel het publiek als de medewerkers prachtig uitzicht op het plein, de St. Laurenskerk en de binnenstad.

Jonkman Klinkhamer is voor het interieurontwerp een samenwerking met Studio Groen+Schild aangegaan. De gemeente is voornemens snel te beginnen met de plannen, en streeft naar de ingebruikname van het nieuwe theater eind 2012.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Alkmaar breidt Theater De Vest uit

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.