Jubileumeditie Internationale Architectuur Biennale

Actualiteiten, Nieuws

Jubileumeditie Internationale Architectuur Biennale

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-09-2022

Op donderdag 22 september startte de tiende editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). De tentoonstelling IT’S ABOUT TIME adresseert de rol van architectuur en design in de steeds urgentere klimaatcrisis. De werken van de makers vertolken lessen uit het verleden, maken de huidige balans op en schetsen een uitweg uit de crises met inspirerende ontwerpen en hoopgevende toekomstscenario’s.

De jubileumeditie van de architectuurbiënnale toont onder andere installaties, foto’s en films van meer dan 75 makers van over de hele wereld, en is qua omvang de grootste tot nu toe. Van de effecten van kweekvlees tot een stedelijk model waarbij regenwater natuurrampen kan voorkomen. met een breed programma voor iedereen: van georganiseerde kinderworkshops tot tours door de wijk. De tentoonstelling is te bezoeken van 22 september tot en met 13 november in de Ferro in Rotterdam.

Saskia van Stein, directeur IABR: “De manier waarop we bouwen, wonen en leven, heeft effect op het klimaat. Tijdens deze biënnale onderzoeken architecten, stedenbouwkundigen, kunstenaars, academici en landschapsontwerpers op macro- en microniveau oplossingen voor het klimaatprobleem. Dit doen we door te leren van het verleden en hierop verder te bouwen. Maar we willen bezoekers ook inspireren om hun eigen rol te onderzoeken in de klimaattransitie door maatschappelijke en culturele thema’s te behandelen. De biënnale is er voor iedereen die zich wel eens zorgen maakt over het klimaat en een bijdrage wil leveren aan een wenselijke toekomst.”

IT’S ABOUT TIME

De tentoonstelling IT’S ABOUT TIME is samengesteld door curatoren Derk Loorbach, Véronique Patteeuw, Léa-Catherine Szacka en Peter Veenstra. De werken in de tentoonstelling zijn opgedeeld in drie strategieën die ontwerpers kunnen volgen in strijd tegen het klimaatprobleem: ‘de versneller’, ‘de voorouder’ en ‘de activist’.

Kinderen kunnen meedoen aan workshops waarbij de vraag wordt gesteld: “In wat voor wereld wil jij leven?” In het nabijgelegen Keilepand is de tentoonstelling FUTURE GENERATION te zien, waar de beste architectonische afstudeerprojecten worden getoond uit de periode 2018 tot 2022 van onderwijsinstellingen in Nederland en België.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.