Jury architectenprijsvraag blijft bij eerste keus

Jury architectenprijsvraag blijft bij eerste keus

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-08-2008

De jury die half juli de winnaar bepaalde van de architectenprijsvraag voor het ontwerp van een nieuwe centrale bibliotheek in Utrecht, blijft bij haar oordeel. De gemeente Utrecht bepaalde dinsdag dat de nummer twee van de lijst de opdracht moest krijgen omdat er een rekenfout was gemaakt.

De juryvoorzitter, de Belgische toparchitect Bob van Reeth, is verbolgen over de gang van zaken. De jury vond het ontwerp van het Rotterdamse bureau Rapp+Rapp gewoon het beste en de nummer twee van het Amsterdamse bureau VMX weliswaar goed vanwege de visie die er achter zat, maar onuitvoerbaar op de plek waar de bibliotheek moet komen. Vooral de sociale veiligheid op maaiveldniveau zou tekortschieten, onwenselijk voor een plek direct tegen Hoog Catharijne aan, waar de sociale veiligheid een groot issue is.

Flinke heroriëntatie
Bibliotheekdirecteur Hans van Soelen kijkt ernaar uit om volgens planning in 2012 met zijn organisatie te verhuizen naar een nieuwe plek. De bibliotheek barst uit zijn voegen in het huidige gebouw aan de Oudegracht. Met een presentatie van het aanvankelijk gekozen ontwerp van architectenbureau Rapp+Rapp aan het personeel, werd de zin in een nieuwe plek alleen maar aangewakkerd. Nu er een kans is dat de visie van VMX Architecten het definitieve ontwerp gaat bepalen, is een ‘flinke heroriëntatie’ nodig.

De BNA vindt de gang van zaken voor alle partijen – zowel de betrokken architectenbureaus als de opdrachtgever – heel ongelukkig. ‘De BNA hoopt dat dit niet leidt tot verder risicomijdend gedrag bij de architectenselecties in andere gemeenten, een tendens waarvoor de BNA al eerder waarschuwde. Daar is helemaal niemand bij gebaat,’ aldus BNA-directeur Marie Hélène Cornips.

Pijnlijk proces
Verantwoordelijk wethouder Harm Janssen zit inmiddels in een lastig parket omdat vrijwel de hele Utrechtse gemeenteraad opheldering wil over de begane blunder bij de aanbesteding voor een beeldbepalend gebouw aan de rand van de Utrechtse binnenstad. Janssen spreekt van een pijnlijk proces, maar zegt dat hij zich aan de Europese regels over aanbestedingen moet houden.

Bron: ANP / AD.nl / BNA

Architectuur.nl plaatste eerder:
– Andere architect voor nieuwe bibliotheek Utrecht

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.