Kamerlingh Onnes Laboratorium en LUMC winnen

Kamerlingh Onnes Laboratorium en LUMC winnen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-12-2008

Het Kamerlingh Onnes Laboratorium en het onderwijsgebouw van het LUMC hebben beiden de architectuurverkiezing van het Rijnlands Architectuurplatform en het Leidsch Dagblad gewonnen.

Het onderwijsgebouw won in de categorie nieuwbouw en het Kamerlingh Onnes Laboratorium was het mooiste bestaande gebouw met een nieuwe bestemming.

Meer dan 1600 mensen hebben hun stem uitgebracht. De meeste stemmen waren er voor het Kamerlingh Onnes Gebouw, dat in zijn categorie 36,5 % van de stemmen kreeg.

Licht als bouwmateriaal
Het Kamerlingh Onnes, nu het thuis van de faculteit Rechtsgeleerdheid, werd in 1856 als natuurkundelaboratrium gebouwd naar een ontwerp van de ‘architect des konings’, de Belg Henri Camp. Het gebouw is genoemd naar Heike Kamerlingh Onnes, die in 1882 werd aangesteld in Leiden als hoogleraar experimentele natuurkunde en in 1908 helium vloeibaar maakte.

Architect Hans Ruijssenaars, die onder meer het vernieuwde Magna Plaza in Amsterdam ontwierp, renoveerde het gebouw. Bij alle architectonische ingrepen heeft hij prominent gebruik gemaakt van daglicht, onder het motto: licht is misschien wel het mooiste bouwmateriaal.

Zaal uit gevel
Het onderwijsgebouw van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is ontworpen door Pieter Walraad van architectenbureau EGM uit Dordrecht. Het valt met name op door de goudkleurige collegezaal, die uit de gevel steekt.

Het onderwijsgebouw biedt faciliteiten voor diverse studierichtingen op medisch gebied. In het ontwerp staat anatomie centraal. Zo zijn de diverse ruimten als afzonderlijke organen in het als lichaam dienende gebouw gegroepeerd. Het geheel is omkleed met een transparante huid.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.