Kansen voor binnenstad Oldenzaal

Kansen voor binnenstad Oldenzaal

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-12-2008

Architect Pi de Bruijn heeft op verzoek van het Oldenzaalse college een visie ontwikkeld die richting moet geven aan de verdere ontwikkeling van de Oldenzaalse binnenstad. Dit Masterplan Binnenstad werd op 10 december gepresenteerd in het stadhuis.

Een maquette, een filmimpressie, foto’s en verschillende kaarten ondersteunden de architect bij zijn bevlogen uitleg over de kansen en mogelijkheden die hij ziet voor de binnenstad van Oldenzaal. Het Masterplan kent vier kernhoofdstukken: het beleidskader, een Atlas van Oldenzaal met kansenkaart, het daadwerkelijke masterplan en een uitleg over financiën, fasering en handhaving.

Projectwethouder Rob Welten benadrukte dat het Masterplan gezien moet worden als een kompas en een toetsingskader voor toekomstige ontwikkelingen. Hij sprak de wens uit dat het voorliggende concept aanleiding zal zijn tot een levendige uitwisseling van ideeën.

Uniek stratenplan
In de Atlas van Oldenzaal is de historische ontwikkeling van de binnenstad vastgelegd in drie thema’s: structuur, openbare ruimte en programma. Pi de Bruijn roemde in zijn presentatie met name het stratenpatroon van de binnenstad, door hem ‘uniek’ genoemd. In het Masterplan wordt met betrekking tot de structuur daarnaast gewezen op de entree naar de binnenstad, met nadrukkelijk aandacht voor de route van en naar het stationsgebied.

Bij de inrichting van de openbare ruimte worden onder meer de singels, de pleinen, parkeergelegenheid en groenvoorzieningen genoemd. Bij ‘programma’ moet gedacht worden aan de geboden voorzieningen die de aantrekkelijkheid van een stad bepalen. In dit kader worden de uitbreiding van het recreatieve netwerk, het aantal beschikbare hotelbedden en de woonvoorzieningen besproken.

Het Masterplan schetst een beeld van gewenste infrastructuren, te gebruiken materialen en bouwhoogtes. Kansen voor Oldenzaal ziet Pi de Bruijn met name in de Singel, de pleinen, de tuinen, in den Vijfhoek, de Citadel, het Molkenboer en de omgeving van het voormalige Raadhuis. Deze punten worden in het Masterplan uitvoerig beschreven.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.