Kantoor met twee gezichten

Kantoor met twee gezichten

Nieuws
Door: Petra Starink | 18-07-2016

Architect Joris Verhoeven heeft samen met designer Teun Fleskens het hoofdkantoor van kinderschoenenfabrikant Shoesme in Tilburg een nieuw gezicht gegeven. Het gebouw heeft aan de ene zijde een ingetogen, klassieke gevel die allure en status uitstraalt en zich naadloos voegt in de historische lintbebouwing, en aan de andere kant is een speelse moderne schoenendoos op een plint gezet en in de glazen gevel geschoven.

De hoofdentree van het kantoor ligt onder de strekmetalen doos aan de Trouwlaan en onthult direct waar het bedrijf mee bezig is; hedendaagse kinderschoenen ontwerpen en produceren. Het vertelt het verhaal van omgaan met materiaal, gelaagdheid en plasticiteit. Het gebouw verandert van gesloten naar open, afhankelijk van de gevel en het moment van de dag. Als het donker wordt verandert de schoenendoos in een kijkdoos.

Verleden van de stad

De kant van de Korvelseweg wekt de illusie de hoofdentree te zijn. Deze gevel verhaalt over het verleden van de fabrieksstad van vroeger, waar de fabrikanten een gedeelte van hun verdiensten aan de stad schonken middels een fraaie gevel. Subtiel zijn hier details in aangebracht die Shoesme op deze plek verankeren; het bedrijfslogo in de sluitstenen en de extra kinderschoenen schraper.

Heden en verleden

Het hybride karakter van het kantoor manifesteert zich vooral binnen. Hier wordt duidelijk dat heden en verleden naadloos in elkaar schuiven. De eiken planken naast een ruwe betonnen vloer, zware eiken spanten naast een strekmetalen schoenendoos, een traditionele dakkapel tegenover een volledig glazen gevel en hoogglans paneeldeuren in volglazen wanden zijn enkele in het oog springende voorbeelden.

Architect: Joris Verhoeven Architectuur 
Designer: Studio Teun Fleskens
Aannemer: Bouwbedrijf J. Coolen 
Fotograaf: John van Groenedaal

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.