Activeren van leegstand op DvdA Rotterdam

Activeren van leegstand op DvdA Rotterdam

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 15-06-2013

Wat kun je in 24 uur doen met 15.000 vierkante meter kantoorvloer? Het antwoord is: veel. Je kunt er een hele stad bouwen, waar het leven 24 uur lang doorgaat. Op vrijdag 21 juni en zaterdag 22 juni is de Hofpoort aan het Hofplein is hét epicentrum van de Dag van de Architectuur in Rotterdam.

De Hofpoort, beter bekend als het ‘Shell-gebouw’, werd in 1976 gebouwd en telt 24 verdiepingen. Deze meeste verdiepingen staan sinds een aantal jaren leeg. Tijdens 24Hofpoort valt er echter elk uur iets nieuws te beleven en ontdekken. De deuren van het gebouw worden op vrijdag 21 juni om 17.00 uur feestelijk geopend, om precies 24 uur later weer te sluiten.

Vrimibo, Archiprix en Wunderbaum

Geen kantoortoren zonder borrel op vrijdagmiddag! Daarom trapt 24Hofpoort af met een vrimibo, waar iedereen welkom is: ambtenaren, freelancers, studenten, architecten, kunstenaars, bankdirecteuren, vrije denkers. Op de vijfde verdieping kan gevoetbald worden op echt gras. Een paar etages hoger bevindt zich de Reality Shop, waar ontwerpers hun waren verkopen of zelf aan het werk zijn. Op de tweede vindt de uitreiking van De Archiprix plaats en op de achttiende is de tentoonstelling van de beste afstudeerprojecten van de Nederlandse ontwerpopleidingen te zien. Op zeven-hoog speelt Acteursgroep WUNDERBAUM ‘The New Forest Entertainment Departement’. De Sun Dial Yogi Tea Bar staat 24 uur lang in het teken van ‘de langste dag’. Afhankelijk van de stand van de zon transformeert de ruimte van een bar in een bioscoop in een yoga studio en weer terug in een bar.

Rollerdisco, beachparty en BBQ

Op de dertiende brengen Bar en Quadsk8 de ouderwetse ‘Roller disco’ naar het hier en nu, met funky tunes van groovy roller disco funk tot Nusoul en Deephouse gedraaid. Op de parkeergarage gaat het ondertussen los met een beachparty van de Hollywood Music Hall en bijbehorende BBQ Brouwn Party met kip, cocktails, muziek en een jacuzzi. Helemaal bovenin, op de 24e verdieping kan 24 uur lang gegeten en gedronken worden in rotterdamRESTaurant, dat op creatieve wijze gebruik maakt van ongebruikte keukens in leegstaande panden, onbenut leergierig arbeidskapitaal en ongenut stadsvoedsel. ’s Avonds en ’s nachts vertoont het Architectuur Film Festival Rotterdam twee films op de eerste verdieping. Wie de lift omhoog of naar beneden neemt, treft WLDRF. In de verticale 24-uursstad zijn de leden van deze Rotterdamse band straatmuzikanten, stadsgidsen en bell-boys ineen. Eén van de leegstaande kantoorvloeren wordt omgetoverd tot camping, waar niet geslapen wordt maar wel gejeudebouled en gezongen bij het TV-kampvuur, tot men ’s ochtends door haangekraai wordt gewekt om te genieten van het uitzicht over ontwakend Rotterdam.
Kortom: de Hofpoort en het omliggende gebied zullen bruisen zoals nooit tevoren. Met 24Hofpoort verkennen AIR, ZUS – Dependance en Rotterdam ArchiGuides de mogelijkheden van activering van leegstand in de Rotterdamse binnenstad, door middel van experiment, samenwerking en verbeelding.

Verder in Rotterdam

Tijdens 24Hofpoort starten vanuit de Hofpoort verschillende tours. Van ‘Poems on a rooftop’, rondleidingen over daken van Rotterdamse gebouwen, tot excursies over Rotterdam Centraal en een nachtelijke editie van Parfum de BoemBoem. Op zaterdag 22 juni zijn diverse gebouwen in Rotterdam toegankelijk voor publiek, waaronder de Delftse Poort, de Pauluskerk en de Karel Doorman, waarbij de architect Marc Ibelings zelf rondleidingen geeft. Belangstellenden kunnen voor de gehele programmering terecht op de website of langskomen in de lobby van de Hofpoort, die bemand wordt door vrijwilligers die álles weten van het festival.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.