Karakteristieke details in badhuis

Karakteristieke details in badhuis

Nieuws
Door: Petra Starink | 13-06-2012

In de binnenstad van Gouda bevindt zich achter een authentieke gevel in de stijl van de Amsterdamse school een buitengewone locatie. In 1922 werd een leegstaand schoolgebouw in de Lange Groenendaal ingrijpend verbouwd naar een plan van de architect P.J. Jansen tot badhuis. Het badhuis sloot zijn deuren in 1973. Precies negentig jaar later is het na een restauratie heropend als badhuis.

Wie over de drempel stapt bij ‘Spa Gouda’ zal zich verwonderen over de metamorfose die het in de loop der jaren sterk verwaarloosde pand heeft ondergaan. In alle uitgewerkte details van de inrichting is de rijke Hollandse historie liefdevol verweven met Oosterse tradities.

Historische details

Het authentieke pand is zorgvuldig gerestaureerd, met oog voor de historische details en zorgvuldig aangevuld met luxe sauna mogelijkheden. De Goudse architect Frank Goppel heeft een ontwerp gemaakt waarbij iedere ruimte volledig is benut. De eigenaren Nelleke en Samir Mesic hebben zich verdiept in de archieven en stad en land afgereisd om de juiste tegels, het beste marmer en de juiste mozaieken te vinden.

Het pand geeft zoveel energie om met een bijzonder concept iets moois neer te zetten. Sinds 1970 is het voormalig badhuis dat in 1922 werd gebouwd voor arme Gouwenaars niet meer in gebruik. De laatste tijd stond het gebouw leeg waardoor de verpaupering vrij spel had.  Een zeer geslaagd voorbeeld van herbestemming met behoud van de karakteristieke stijlkenmerken van dit mooie gebouw.

Architect: Frank Goppel
Opdrachtgever: Samir en Nelleke Mesic
Foto 3: Jan Lafeber

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.