KAW ontwerpt zorgstudio’s met eigen buitenruimte

Nieuws

KAW ontwerpt zorgstudio’s met eigen buitenruimte

Door: Petra Starink | 12-04-2021

KAW Architecten heeft in opdracht van zorgorganisatie Atlant het ontwerp gemaakt voor een nieuw zorggebouw op het terrein van Marken Haven in Beekbergen. Het gebouw is bestemd voor 100 bewoners die afhankelijk zijn van chronische psychiatrische verpleeghuiszorg, en deels te maken hebben met het syndroom van Korsakov. De nieuwbouw is een woon-en leefomgeving waar ‘ruimte voor jezelf’ voorop.

Eigen appartement en buitenruimte

Het nieuwe gebouw dat KAW heeft ontworpen vervangt een tijdelijke en verouderde locatie op hetzelfde terrein. Elke bewoner krijgt een ruim appartement met eigen sanitair en, uniek voor dit soort gebouwen, een eigen buitenruimte. Bewoners wonen samen in groepen van 10 en hebben een gezamenlijke huiskamer, waar geleefd kan worden met aangrenzend een buitenruimte. Daarnaast zijn er verschillende faciliteiten in het gebouw zoals een koffiecorner, activiteitenruimte, en behandelruimtes zoals een oefenzaal voor fysiotherapie. De woongroepen zijn gehuisvest in de 2– en 3 laags vleugels van het gebouw. De gemeenschappelijke ruimtes zijn midden in het gebouw te vinden.

Het gebouw past zich landschappelijk als architectonisch aan op de omgeving. Gelegen in een beschermde natuurzone worden bestaande bomen opgenomen. Er wordt ruimte vrijgemaakt waar het landschap teruggebracht wordt naar de oorspronkelijke beplanting, zoals heide. Ook wadi’s worden gebruikt voor de waterinfiltratie. Dit alles is geïntegreerd in een masterplan, waarbij functionaliteit hand in hand gaat met flora en fauna.

Houten zitjes op balkons

Het verspringen van de houten zitjes op de balkons van de appartementen geeft het gebouw een speels effect en zorgt voor privacy tussen de bewoners. Het natuurlijke materiaal van deze ‘blokjes’ past bij de bosrijke omgeving. Door de combinatie van het natuurlijke hout, de zachtrode bakstenen gevel en het beton van de balkons, ontstaat een rustig geheel, en het sluit mooi aan bij de bestaande gebouwen van het bijliggende Markenhof.
De kopgevels met de gemeenschappelijke woonkamers vormen zich naar de omgeving om bomen en natuurgrenzen in tact te laten. Binnen in het interieur komen de afgeronde hoeken en natuurlijke kleuren weer terug.

Materialen met natuurlijke uitstraling

De gevelmaterialen, baksteen en verduurzaamd hout, vergen weinig onderhoud en hebben een natuurlijke uitstraling die past bij de bosrijke omgeving. Het nieuwe gebouw wordt zonder gas verwarmd en gekoeld en moet qua energie 30 procent beter presteren dan de huidige normen op het gebied van nieuwbouw, onder meer door 450 zonnepanelen.

Projectgegevens

Project Zorgwoningen Marker Haven
Locatie Beekbergen, Apeldoorn 
Architect KAW Architecten
Opdrachtgever Atlant
Programma100 zorgwoningen met eigen buitenruimte
Projectteam Candice de Rooij, Pieter Soetaert, Theo Goemaat, Stef Dingen, Johannes Klimstra
Aannemer WAM&Van Duren Bouwgroep
Installaties WSI Techniek
Interieurontwerp Groen & Schild
Landschap MTD Landschapsarchitecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.