KCAP ontwerpt 3 woontorens op locatie Brabantbad

Nieuws

KCAP ontwerpt 3 woontorens op locatie Brabantbad

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-02-2021

KCAP Architects & Planners heeft een ensemble van 3 woontorens voor circa 180 appartementen ontworpen die op de plaats van het voormalige Brabantbad in Den Bosch moeten komen. De slanke torens met hun ronde vorm en transparante plinten hebben uitzicht op het Prins Hendrikpark.

Voormalige plek Brabantbad

Het voormalige Brabantbad ligt in het Prins Hendrikpark, net buiten het centrum van Den Bosch. Het park omsluit de IJzeren Vrouw, een voormalige zandwinningplas. De gemeente Den Bosch heeft de ambitie om de locatie van het voormalige Brabantbad volledig te benutten en met de ontwikkeling van het torenensemble het vigerende bestemmingsplan te verbeteren.

Slanke ronde woontorens

Uitgangspunt van het ontwerp is om het park zoveel mogelijk te verrijken zonder een groot beslag te leggen op de groene beleving van het park. KCAP heeft drie slanke ronde torens ontworpen die minimale ruimte innemen en door hun verspringende positionering ten opzichte van elkaar maximale doorzichten genereren en het groen ongehinderd tussen de gebouwen laat doorstromen. Door de ronde vorm hebben de torens geen achterkant en bieden ze een alzijdig levendige uitstraling,

Torens in 3 volumes opgedeeld

De torens zijn in hoogte in drie volumes opgedeeld die aansluiten bij de omgeving: de plinten zijn slank en transparant ontworpen om de bewoners te verwelkomen, doorzichten te garanderen en door hun functies directe wisselwerking met de omgeving aan te gaan. Het middenstuk van de torens ligt op hoogte met levendige balkons aan de gevel. Het bovenste deel is abstracter ontworpen en wordt onderdeel van de skyline van Den Bosch.

Het ensemble van de drie torens op de plek van het voormalige Brabantbad legt visueel de verbinding met de “3 Amazones”; drie torens aan de andere zijde van de plas. Maar anders dan deze, kennen de torens van KCAP subtiele onderlinge verschillen. Niet in de laatste plaats wat betreft de diversiteit van plattegronden en woningtypes. De taartvormige opzet zorgt hierin voor een bijzondere woonbeleving met unieke panoramische uitzichten op de omgeving van het park, de IJzeren Vrouw en de skyline van Den Bosch.

Energiezuinige woontorens

De compacte, duurzame gebouwen bevatten moderne oplossingen zoals een warmte/koude-unit met warmtepompen die het water uit de plas gebruiken om de woningen in de winter emissieloos te verwarmen en in de zomer te koelen. De extra benodigde parkeerplaatsen worden half-ondergronds gerealiseerd, onder andere door het aanbieden van een deelautoconcept.

Omgevingsdialoog

De komende vier weken vindt een omgevingsdialoog plaats waarbij er kan worden gereageerd op het nieuwe plan. Na deze periode volgt de officiële inspraakprocedure

Projectgegevens

Opdrachtgever Hertogbouw (een samenwerking van AM, Dura Vermeer, Heijmans en Hendriks)
Architect KCAP Architects&Planners
Programma ca. 180 woningen, plintvoorzieningen en een half-ondergrondse parkeergarage
Participerende partijen Adams Bouwadviesbureau en Nieman Raadgevende Ingenieurs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.