KCAP wint prijsvraag Frans kantoor

KCAP wint prijsvraag Frans kantoor

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-11-2010

KCAP Architects&Planners hebben in samenwerking met architecten Ateliers 115, de internationale competitie voor de renovatie en uitbreiding van een kantoorgebouw in Neuilly-sur-Seine gewonnen. Het team werd gekozen als winnaar uit een groep van vijf internationale deelnemers. Het bestaande kantoorgebouw is een ontwerp van de Zwitserse architect Roland Rohn voor Laboratoires Roche uit 1969-71. Het staat op een bijzondere locatie aan het hoofd van de Seine “Ile de la Jatte”, in een groene omgeving en omringd door water aan twee kanten, tegenover de hoofdingang van een groot sportterrein.

Renovatie
De Franse tak van de Zwitserse Züblin Immobilien Group zal de renovatie en uitbreiding van het gebouw na het geplande vertrek van Laboratoires Roche in de herfst van 2011 ontwikkelen. Het programma omvat de renovatie van het bestaande kantoorgebouw van 17.000 m2 en de eventuele uitbreiding ervan. Van het nieuwe gebouw wordt verwacht dat de gevels, installaties en ruimtelijke flexibiliteit voldoen aan de huidige normen voor duurzaamheid en efficiëntie.


Flexibel gebruik
In het ontwerp wordt elk van de bestaande vleugels zijdelings uitgebreid. Dit creëert een volumespel van vier fijn gedifferentieerde bouwdelen, gegroepeerd rond een centrale kern, die ieder naar een andere richting zijn georiënteerd. Voor het toekomstig flexibel gebruik biedt de interne organisatiestructuur opties voor zowel een klassieke kantoor lay-out en open kantoorvloeren.

Door de compositie van de volumes ontstaat een concept dat de groene omgeving in het concept op verschillende manieren terug laat komen: in groene patio’s en vides binnen en groene daken buiten. Door de grote transparantie van de begane grond is er nauwelijks een scheiding tussen binnen en buiten en loopt de groene buitenruimte door in het gebouw.


Dynamische uitstraling
De nieuwe gevels introduceren een speelse compositie van horizontale en verticale accenten. Dit spel zorgt voor een dynamische uitstraling van het gebouw en laat deze gevarieerde bouwmassa als één representatief volume met één identiteit voor de toekomstige gebruiker verschijnen. ”Ons ontwerp zal het gebouw van Roland Rohn verbeteren en veranderen in een representatief en functioneel kantoor dat voldoet aan alle huidige normen”, zegt Kees Christiaanse, oprichter en partner van KCAP.

Het concept is een ontwerp van KCAP en Ateliers 115 met de adviseurs CapTerre (duurzaamheid), Deerns Nederland (bouwfysica) en de Japanse kunstenaar Nobu Nakanishi. Het ontwerp zal verder worden uitgewerkt voor de bouwvergunningsaanvraag in het voorjaar van 2011. Begin bouw is gepland in de herfst van 2011, de oplevering wordt verwacht in het najaar van 2013.     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.