KCAP wint prijsvraag Olympisch Park Beijing

KCAP wint prijsvraag Olympisch Park Beijing

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-01-2010

KCAP Architects&Planners heeft de prestigieuze prijsvraag voor een masterplan voor het terrein aan de zuidelijke rand van het Olympisch Park in Beijing, China, gewonnen. Het plan is opgemaakt door KCAP in samenwerking met haar lokale partner, het Beijing Institute for Architectural Design (BIAD), en voorziet een grootschalige ontwikkeling die is ingebed in de urbane context van de stad. Het concept respecteert de Chinese tradities van ruimtelijke organisatie en vertaalt deze naar de schaal van de ontwikkeling. Het resultaat is een flexibel en aanpasbaar plan dat in de loop van de komende jaren verder ontwikkeld zal worden.

Gevarieerd programma
Deze nieuwe stadswijk introduceert nieuwe functies voor de omgeving. Op een areaal van 50 hectare ontstaat een gevarieerd programma met woningen, kantoren, winkels, andere commerciële functies, een aantal hotels en culturele en maatschappelijke voorzieningen. Binnen het wegennet van Beijing wordt de locatie met twee OV knooppunten met bus- en metrostation langs een nieuwe metrolijn verbonden.

Commercieel gedeelte in het oostelijk gebied

Cultureel gedeelte in het westelijk gebied

Het hart van het gebied wordt gevormd door een groot stadspark. Als een daklandschap ligt het park bovenop een netwerk van ondergrondse commerciële en gemeenschappelijke ruimtes. Het daklandschap helt omhoog naar het centrum van het park toe. Hier worden de onderliggende functies zichtbaar in een markant bruggenbouw, dat het oostelijk en westelijk deel van de locatie met elkaar verbindt over een drukke verkeerstunnel heen. Het park wordt zo de schakel tussen alle onderdelen van de site en vormt het centrale element van het plan. “We zijn ontzettend blij om mee te werken aan de vormgeving van de nalatenschap van het Olympisch Park in Beijing. Dit project is een belangrijke bijdrage aan het activeren van een voormalig Olympisch gebied, net als ons project Olympic Legacy London. Verder sluit het aan bij onze ervaring met andere lopende projecten voor sportcampussen zoals Stadionpark in Rotterdam en TIP Nijmegen,” zegt Kees Christiaanse, oprichter en partner van KCAP.

Implementatie in 2010
Markus Appenzeller, directeur internationale projecten van KCAP, stelt: “Dit is een geweldig resultaat. Het ondersteund het groeiend succes van KCAP in China en steunt op onze speciale expertise met grootschalige projecten van de afgelopen jaren in China.” KCAP, samen met BIAD, blijft betrokken bij de uitwerking van het winnende masterplan, als ontwerper van de publieke infrastructuur en van het publieke landschap binnen het masterplan. De implementatie van het plan zal naar verwachting nog in 2010 starten.

KCAP uitzicht op het centrum

KCAP Master plan

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.