KCAP+CAUPD winnen Longgang Riverfront prijsvraag Shenzen

Nieuws

KCAP+CAUPD winnen Longgang Riverfront prijsvraag Shenzen

Door: Petra Starink | 30-01-2019

KCAP en haar lokale partner CAUPD hebben de Longgang Riverfront prijsvraag in Shenzhen, China gewonnen. De jury koos unaniem voor het stedenbouwkundig concept van het team voor het 80 ha omvattend gebied. De internationale ontwerpwedstrijd werd in drie fases georganiseerd en startte met een selectie van vier internationale teams.

Waterfrontgebied ontwikkelen

De opgave was een transformatiestrategie en het ontwerp van een raamwerk voor het 46 km2 grote Longgang waterfrontgebied te ontwikkelen. Dit voormalig industriële district maakt een snelle transformatie door naar een aantrekkelijk en innovatief woon- en werkgebied. De transformatiestrategie zet in op een sterke groen-blauwe hoofdstructuur met nieuwe thematische centra op knooppuntlocaties, de zogenaamde ‘river anchors’. In de laatste fase van het prijsvraagproces zoomde het team in op één van deze deelgebieden.

Omgaan met verleden

Het tot masterplan uitgewerkte deelgebied ligt aan een samenvloeiing van twee rivieren en bevat oud stadsweefsel en een bestaand park. Kenmerkend voor het gebied zijn de historische nederzettingen van de Hakka, een bijzondere culturele gemeenschap. Deze unieke locatie stelde het ontwerpteam voor de opgave om een transformatiestrategie te ontwikkelen die op een zinvolle en respectvolle manier omgaat met het verleden.

Geïnspireerd door de principes van Bruce Katz’ “nieuwe lokalisme” zet het concept in op place making en een aantrekkelijke stedelijke omgeving. Het is verankerd in de besloten cultuur en geschiedenis van de Hakka traditie en definieert tegelijkertijd een respectvolle transformatie van de urban villages en industriegebieden met integratie van de lokale gemeenschappen. Het concept biedt daarmee een innovatieve en adaptieve benadering voor het creëren van toekomstbestendige steden.

Stedenbouwkundig concept

Met de lokale banyanboom als metafoor positioneert het stedenbouwkundig concept een nieuw centrale park met culturele voorzieningen en een ontwerpacademie als centraliteit aan het rivierfront. Daarin worden het landschap en de rivier volledig geïntegreerd, terwijl het park zijn ‘wortels’ uitbreidt naar de omliggende Hakka structuren en het historische stadscentrum.

Herontwikkeling Longgang Rivierfront

Het stedenbouwkundig concept introduceert een variatie van perimeterbloktypes die de lokale stedelijke structuren respecteren en integreren door behoud en waar gepast door nieuwe gebouwen te introduceren. Dit veelzijdige type heeft als doel flexibele ruimtes te creëren voor een nieuwe economie die tegelijkertijd een geleidelijke maatschappelijke transitie van productie- naar innovatiegemeenschap zal bevorderen. Op deze manier zal het voorstel een sterke en brede impact leveren op de algemene herontwikkeling van Longgang Riverfront.

De lokale overheid van Longgang District heeft de ambitie om de transformatie van Longgang Riverfront in relatief korte tijd te realiseren. KCAP en CAUPD werken momenteel aan de uitwerking van de plannen.

Beeld: KCAP Architects&PLanners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.