Kelkvormige uitkijktoren van cortenstaal

Nieuws

Kelkvormige uitkijktoren van cortenstaal

Door: Petra Starink | 20-10-2016

De kelkvormige uitkijktoren in het Weusthagpark in Hengelo langs de A1 is officieel geopend. Het roestkleurige object is gebouwd naar een gezamenlijk prijsvraag-ontwerp van Marko Matic van IAA Architecten, Hans de Klerk van Royal IHC en Ronald Wenting & Kars Haarhuis van ABT. Door de ambachtelijke uitvoering in cortenstaal is de toren een iconische verwijzing naar Hengelo als dé metaalstad van Oost-Nederland.

Vanaf de ruim 22,2 meter hoge uitkijktoren heb je uitzicht over het Weusthagpark en de A1.  De toren is bedoeld als een visuele verbinding tussen de beide gedeelten van het Weusthagpark, dat door de A1 wordt doorsneden. Marko Matic, Hans de Klerk, Ronald Wenting en Kars Haarhuis hebben samen een integraal ontwerp gemaakt van de uitkijktoren als antwoord op de prijsvraag van de ‘Vrienden van het Weusthag’. De ronde toren bestaat uit een beperkt aantal elementen: een spiltrap met bordessen die bevestigd is aan een kelkvormige koker van cortenstaal.

Spiltrap

Het Weusthagpark is een grondwaterbeschermingsgebied waardoor een diepe fundering niet toegestaan is. De op locatie gemaakte betonnen grondplaat met fundering bestaat uit een waaier van betonnen balken op maaiveldniveau waardoor geen doorboring van de grondlagen nodig was. De zelfdragende spiltrap met zijn 95 treden, de bordessen en de hekwerken zijn vervaardigd van verzinkt staal en zijn verankerd aan de grondplaat en met kniksteunen verbonden aan de buitenhuid.

Gekromde platen van cortenstaal

De buitenzijde van de toren bestaat uit 16 stuks dubbel gekromde platen van cortenstaal die vervaardigd zijn door scheepsbouwer Royal IHC in Kinderdijk. Het uitgesneden bladpatroon in de buitenschil zorgt voor licht en lucht in de toren. Dankzij geavanceerde berekeningen is het mogelijk geworden de schaal dragend uit te voeren en te optimaliseren tot een flinterdunne schil met een dikte van 10 mm.

Beeld: IAA-architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.