Kennistempel Infoversum

Nieuws

Kennistempel Infoversum

Door: Petra Starink | 22-01-2014

In juni 2014 zal het Infoversum, een 3D full dome theater voor wetenschap, bedrijfsleven en cultuur haar deuren openen in het Groningse Ebbingekwartier. Het ontwerp is van architectengroep Archiview. Het Infoversum is een kennistempel waarin 3D visualisaties op een koepel getoond gaan worden. De bezoeker beleeft, ervaart en ontdekt. Het Infoversum is het eerste volledig digitale 3D koepeltheater in Nederland. In het theater is voor 265 mensen plaats. De totale oppervlakte aan publieke ruimte is 1350 vierkante meter.

De basis van het ontwerp is de koepel, het hart van het gebouw. De koepel ziet er uit als een metalen oogbal. De cortenstalen oogkas (huid) vormt zich om de dome. Door de openingen kan het licht spelen in de ruimte.Vanuit de entree betreedt men een digitale presentatieruimte. In de koepel vinden activiteiten plaats zoals film, theater en muziek. Vanuit de theaterruimte betreedt men de foyer. De foyer is de driesprong die enerzijds leidt naar de uitgang, de hellingbaan naar beneden of naar het 2e maaiveld. Het 2e maaiveld is een niveau waar buitenevenementen kunnen plaatsvinden en er kan projectie plaatsvinden op de witte bol. Via de hellingbaan kun je het Infoversum verlaten of de foyer binnenkomen. Zo is de routing geoptimaliseerd.

3D vormgeving

Grondlegger en initiatiefnemer Edwin A.Valentijn heeft  architectengroep Archiview, Centraalstaal  en Vuyk engineering Groningen in een vroeg stadium betrokken bij het proces. Deze combinatie had net een studie afgerond om de bouwmethodiek van de scheepsbouw te integreren in het bouwproces. Een omschakeling in de denkwijze met een grote verscheidenheid aan mogelijkheden. Het combineren van huid en constructie, de vorm van stroken en de complexe oppervlakte modellering boden nieuwe oneindige mogelijkheden voor de architectuur. 3D stapelen werd 3D vormgeving. Samen met de opdrachtgever is er een architectuurvisie ontwikkeld die past bij het programma. Licht in relatie tot ruimtelijkheid speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Er is veel aandacht besteed aan de overgangen, relaties, licht, routing, vanuit het standpunt van de gebruiker. De oplevering van het gebouw is maart 2014. In juni 2014 zal het Infoversum naar verwachting haar deuren openen.

Archiview is in 1991 opgericht door Jack van der Palen en is gevestigd in Groningen.

Fotografie: Jan. H. de Boer

Bekijk hier een video over het Infoversum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.