Kerkgebouw Scherpenzeel

Nieuws

Kerkgebouw Scherpenzeel

Door: Petra Starink | 30-05-2013

In Scherpenzeel is een nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in gebruik genomen. De kerk is ontworpen door architect Tanja Wendt van Van Hoogevest Architecten. Met 1500 zitplaatsen komt de kerk tegemoet aan de wensen van een rap groeiende kerkgemeente.

De plattegrond is symmetrisch ontworpen over een oost-west georiënteerde middenas. Naar het oosten toe loopt het grondplan vliegervormig uit. Op de begane grond bevinden zich de kerkzaal, met consistoriekamer, een bibliotheek en twee grote zalen. Eén van deze zalen kan worden gebruikt als rouwcentrum. Op de eerste verdieping zijn nog eens zes zalen ondergebracht voor catechisatie en jeugdwerk.

De  kerk ligt aan de noordoostzijde van het dorp. Via een gelede opbouw is een verbinding gemaakt met de kleinschalige bebouwing in de omgeving. De vorm van het entreedeel aan de voorzijde is laag en sluit aan bij de nieuwe woonwijk Renes. De grote dakvlakken van de kerkzaal aan de achterzijde vertonen qua vorm gelijkenis met omliggende boerderijen en schuren. Het omvangrijke dakvlak is opgedeeld in drie delen. Hierdoor is een dynamiek ontstaan die zijn hoogtepunt kent boven de kerkzaal met een spits toelopend torenelement. De driedeling van de dakopbouw is voortgezet in een overeenkomstige driedeling van de gevelvlakken, met verschillende raamtypen.

Rustige kleurstelling

In het interieur zijn de wanden gestuukt of uitgevoerd in schoon metselwerk en zijn de gelamineerde houten spanten in het zicht gebleven. Gekozen is voor een rustige kleurstelling, met natuurlijke materialen.  Het dakvlak is bekleed met keramische pannen.

Zaterdag 1 juni wordt een open dag gehouden van 10.00 tot 16.00 uur.

Fotografie: Tom van Hell

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.