Kiezen voor je vrijheid door vaker nee te zeggen

Nieuws

Kiezen voor je vrijheid door vaker nee te zeggen

Door: Peter de Winter | 02-10-2018

Ronald Rietveld van studio RAAAF is een man van opmerkelijke uitspraken. Zo benauwt het hem dat veel van zijn collega’s slaaf zijn van de markt en dat jonge architecten te snel denken aan geld verdienen. Waar het hem in het vak om gaat, is kiezen voor je vrijheid. Dat lukt alleen als je vaker nee zegt tegen een opdrachtgever. Alleen dan kan je je als architect tot een autonoom ontwerper ontwikkelen.

Ronald Rietveld van studio RAAAF

Ronald Rietveld is de 32ste kandidaat in de interviewestafette in ArchitectuurNL. Ik werd op hem afgestuurd door beeldend kunstenaar David Veldhoen – de 31ste interviewkandidaat – die vond dat ons gesprek moest gaan over van welke betekenis recente wetenschappelijke ontwikkelingen voor nieuwe vormen van architectuur kunnen zijn.

Werk weigeren

Rietveld zou die vraag uiteindelijk beantwoorden, maar niet nadat hij als een enthousiaste spraakwaterval uiteenzette waarom RAAAF van meet af aan koos voor een intensieve samenwerking tussen kunst, architectuur en filosofie en nadrukkelijk een eigen agenda hanteert en werkt vanuit eigen fascinaties. Consequentie van zo te werken, is dat RAAAF pakweg 60 procent van het werk dat de studio krijgt aangeboden weigert en dat vanaf dag één heeft volgehouden.

Prototype grijze muis

Pittige opvattingen. Maar Rietveld is bepaald ook niet het prototype grijze muis in architectenland. Niet alleen won hij al vroeg in zijn loopbaan de Prix de Rome, RAAAF sleepte het afgelopen decennium meer dan tien prijzen in de wacht, waaronder de European Prize of Architecture 2017, The Great Indoors Award 2015 en de Emerging Architecture Award 2013 (Architectural Review UK).

Kritische kanttekeningen

Enige kritisch kanttekeningen aan het adres van zijn vakbroeders kan hij zich dus wel permitteren. Zo benauwt het hem dat veel van zijn collega-ontwerpers moeite hebben om los van de markt te opereren omdat ze bang zijn anders geen opdrachten te krijgen. Wat hij om zich heen ziet, zijn veel schijnbaar activistische architecten die ‘zomaar’ in de val lopen van marktgericht werken als er gebouwd moet worden. ‘Als ze jong zijn hebben ze nog een pretentieuze agenda, maar die stort als een kaartenhuis in elkaar als er een opdrachtgever in beeld komt.’

Nieuwe wegen

Zo wil en kan Rietveld niet werken. ‘Als je daadwerkelijk een nieuwe bijdrage aan het vak wilt leveren, nieuwe wegen wilt inslaan en ruimtelijke denkbeelden wilt ontwikkelen, dan kies je voor een autonome houding.’ En de enige manier om dat te bereiken, is nee durven zeggen tegen een opdracht en te kiezen voor je vrijheid.’

Soorten gebouwen

Toch is Ronald Rietveld geen man die zich eenzijdig profileert door af te geven op minder getalenteerde collega’s. Nadenken over welke betekenis je aan de publieke ruimte kunt geven in plaats van eenzijdige focussen op zoveel mogelijk dure woningen verkopen en fundamenteel nadenken over hoe je met wie in wat voor soort gebouwen wilt samenleven, daar gaat het hem om. Als het erop aankomt, is dat in zijn ogen zelfs belangrijker dan de uitstraling van de architectuur. Ook die van RAAAF.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.