Kijktip: Door de ogen van Arna Mačkić

Nieuws

Kijktip: Door de ogen van Arna Mačkić

Door: Jacqueline Knudsen | 14-05-2020

De Bosnisch-Nederlandse architect Arna Mačkić bouwt vanuit een ideaal: een inclusieve samenleving   Wat doe je als de samenleving om je heen volledig scheurt en alle samenhang verdwijnt? Het overkomt Arna Mačkić, die met haar familie de Joegoslavië-oorlog begin jaren ’90 ternauwernood ontvlucht. Met de herinneringen en trauma’s in het achterhoofd begint de familie Mačkić in Zoetermeer een nieuw bestaan. Het leidt bij de kleine Arna tot de drang om van een samenleving een hechte gemeenschap te maken, waar groepen mensen niet worden buitengesloten en er letterlijk ruimte wordt geboden aan iedereen. Architectuur wordt haar uitingsvorm.
Mačkić won in 2016 een Dutch Design Award, en in 2017 de prestigieuze Jonge Maaskantprijs. In 2016 noemde de Britse krant The Guardian Arna’s boek ‘Mortal Cities & Forgotten Monuments‘ één van de drie beste architectuurboeken van dat jaar. Mortal Cities & Forgotten Monuments verkent de rol van architectuur in beslissende momenten en gebeurtenissen in de geschiedenis van de Balkan.

Inclusieve maatschappij

In de documentaire ‘Door de ogen van Arna’ vecht de inmiddels dertigjarige Mačkić onvermoeibaar voor haar ideaal om te bouwen aan een inclusieve maatschappij. Ze ontvangt een reeks prestigieuze prijzen en wordt op allerlei podia gehesen, maar wanneer het tot het toekennen van projecten en initiatieven komt, stuit ze ook op verzet. Vanuit haar kantoor in de Amsterdamse Bijlmerbajes werkt ze met haar Studio L A onverstoorbaar verder, maar is Nederland klaar voor Arna’s ideaal?
Tegelijkertijd ziet Mačkić hoe haar geboortestad nabij het Bosnische Mostar definitief gespleten is. De islamitische bevolkingsgroep, waar haar familie toe behoorde, is verdreven of vermoord. Ze ontdekt dat de monumenten die zijn opgericht rondom haar ouderlijk huis de misdadigers eren en herdenken. Architectuur wordt ingezet als wapen om de uitsluiting compleet te maken. Ook de straatnamen en pleinen zijn vernoemd naar dezelfde misdadigers. Waar Mačkić ook komt, ze maakt voelbaar hoe architectuur het gedrag en denken van mensen kan bepalen: van woonhuis tot kantoorgebouw, van theater tot stadsplein. Met haar eigen ontwerpen biedt ze alternatieven en bouwt ze aan een gemeenschappelijke samenleving die toepasbaar is van Bosnië tot Nederland.

De documentaire ‘Door de ogen van Arna’ is op 27 mei om 22.50 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.