Kindcentrum De Entree Zoetemeer

Nieuws

Kindcentrum De Entree Zoetemeer

Door: Petra Starink | 12-10-2020

Het Kindcentrum De Entree in Zoetermeer, ontworpen door LIAG ligt in de groene wijk Meerzicht. In het gebouw bevinden zich primair onderwijs, kinderdagopvang en een speeltaalhuis. Het landschapsontwerp is gemaakt door Wissing ruimtelijke denkers.

Kindgericht, talentgericht en toekomstgericht zijn de kernwoorden van De Entree. De school geeft onderwijs waarbij het kind extra wordt geprikkeld om onderzoekend te leren, in de vorm van techniek, sport, drama of koken. Elke jaargroep beschikt over een eigen basisruimte. Dit is de thuisbasis voor de kinderen. LIAG ontwierp ook de ruimtes voor het atelieronderwijs: de leerateliers. Elk met een eigen thema zoals theater, bouwatelier en huishoek, media-atelier en ontdekatelier. De gezamenlijke ruimtes die de groepen met elkaar delen zijn flexibel en multifunctioneel van opzet. Dit zijn de speelleerpleinen. Uitdagend ingericht met afwisselend meubilair. 

Multifunctionele speelruimte

Het open onderwijsconcept komt terug in de opzet van het gebouw. Op de begane grond krijgt de onderbouw les en zijn het kinderdagverblijf en speeltaalhuis geplaatst. LIAG creëerde een grote multifunctionele speelruimte tegenover de grote trap die ook als tribune of voorleesplek gebruikt kan worden. Op de eerste verdieping is de bovenbouw met tegen de gevel aan de basis-instructie-ruimten. Met grote glazen schuifpuien zijn deze verbonden met het middengebied waar de leerpleinen zijn. Hier vind je de leerateliers en open samenwerkplekken.

Ontmoetingskeuken

De ‘ontmoetingskeuken’ is letterlijk en figuurlijk de centrale plek in het gebouw. Ouders en kinderen komen hier samen om te koken. Het schoolgebouw voorziet de kinderen en medewerkers in flink wat ruimte dat veel vrijheid biedt voor de gewenste flexibiliteit in onderwijsvormen. De vide en een riante lichtstraat zorgen voor veel daglicht dat tot diep in het gebouw doordringt

Paviljoen in een park

Kindcentrum De Entree ligt ingebed als een paviljoen in een park tussen heuvels en bomen. Het onderwijsgebouw heeft twee bouwlagen met een donkere metselwerk plint en een gemengde beige/bruine eerste verdieping. De verdieping is kleiner dan de begane grond waardoor een dakterras kon worden gemaakt met een brede trap naar het speelterrein in het park. De brede trap werkt als tribune en ‘apenrots’.

Duurzaamheid

IKC De Entree is gasloos en energieneutraal. Dit past in de ambitie van de gemeente Zoetermeer om alle gebouwen die gerealiseerd worden Nul op de Meter (NoM) te maken. Veel aandacht gaat uit naar gebruikscomfort en duurzaamheid. Bijvoorbeeld de zonnepanelen op het dak, LED verlichting, aanwezigheidsdetectie, een warmtepomp en HR +++ glas.

Fotografie: Ben Vulkers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.