Klaarhamer volgens Rietveld

Klaarhamer volgens Rietveld

Nieuws
Door: Petra Starink | 02-12-2014

In het Centraal Museum Utrecht is vanaf 20 december de tentoonstelling ‘Klaarhamer volgens Rietveld’ te zien. In deze tentoonstelling wordt de relatie van Gerrit Rietveld met Piet Klaarhamer belicht. Gerrit Rietveld beschouwde Piet Klaarhamer als zijn leermeester en voorbeeld.

Meubels met een zichtbare constructie

Piet Klaarhamer (1874-1954) was een bekende Utrechtse meubelontwerper en architect. Nadat hij zich terugtrok uit zijn praktijk en uit Utrecht raakte hij uit het zicht. Gerrit Rietveld die Klaarhamer als zijn leermeester beschouwde bleef hem hoog aanslaan. De voorliefde voor meubels met een zichtbare constructie en het eerlijke gebruik van eenvoudig, goedkoop materiaal, verbindt Rietveld en Klaarhamer. Op de tentoonstelling wordt de dynamiek in hun relatie belicht.

De vroegste meubelontwerpen van Rietveld, uit het eerste decennium van de 20ste eeuw, tonen een grote gelijkenis met die van Klaarhamer. Vanaf 1919 ontwierp Klaarhamer meubels die sterk verwant zijn aan de rood-blauwe stoel van Rietveld.

Op deze tentoonstelling worden veel meubels getoond en verder een grote selectie foto’s, ontwerpen, tekeningen en schilderijen. Veel meubelen zijn uit familiebezit afkomstig en nog steeds in gebruik. Bijzonder zijn enkele reconstructies, zoals Klaarhamers woonkamer op het Oudkerkhof 48bis in Utrecht, en een deel van zomerhuisje De Kluis in Blaricum.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Piet Klaarhamer- Architect en meubelontwerper, van auteur Marijke Küper m.m.v.  Monique Teunissen. Het boek verschijnt 20 december.

Bezoekersgegevens

De tentoonstelling Klaarhamer volgens Rietveld is te zien in het Centraal Museum  Utrecht van 20 december 2014 t/m 22 maart 2015.

Locatie: Nicolaaskerkhof 10, 3512 XC Utrecht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.