Kleur en licht in fietsparkeergarage Mahlerplein

Kleur en licht in fietsparkeergarage Mahlerplein

Nieuws
Door: Petra Starink | 18-07-2016

Onder het Gustav Mahlerplein aan de Zuidas is een nieuwe fietsparkeergarage geopend met plaats voor 3.000 fietsen. Het ontwerp is van Paul van der Ree van studioSK. Kleurrijke panoramavensters, afbeeldingen van componisten op glasvensters en lichtlijnen op de plafonds geven de parkeergarage een veilig en sociaal gevoel.

Royale entree en veel licht

De fietsparkeergarage heeft een royale entree, veel licht en de ruimte is overzichtelijk. Niets wijst erop dat je je in een ondergrondse ruimte bevindt. Een dynamisch verwijssysteem naar beschikbare plaatsen is zorgvuldig in het ontwerp geintegreerd. Fietsers kunnen hierdoor snel en makkelijk een stallingsplek vinden. Deze innovatie is onderdeel van het programma Beter Benutten van de Metropoolregio Amsterdam.

Ondergrondse waterberging

De fietsparkeergarage is in 11 maanden tijd gerealiseerd door bouwbedrijf BAM. Door een slimme aanpak is de bouwhinder beperkt gebleven. Zo is het dak van de fietsparkeergarage al snel geplaatst, waardoor het bovenliggende plein al kon worden ingericht, terwijl de werkzaamheden ondergronds vrijwel ongemerkt doorgingen.  Ook is een ondergrondse waterberging gerealiseerd, die bij hevige regenval 750 m3 regenwater kan opvangen.

Uitbreiding fietsparkeerplaatsen

Vanwege het snel groeiende aantal fietsers dat station Amsterdam Zuid aandoet, wordt het aantal stallingsplaatsen de komende jaren uitgebreid. Begin 2017 wordt aan de noordzijde van het station gestart met de realisatie van een derde ondergrondse fietsparkeergarage met  3.500 plaatsen. Uiteindelijk groeit het aantal fietsparkeerplaatsen rond station Amsterdam Zuid naar 15.000. Fietsers kunnen hun fiets er 24 uur gratis bewaakt stallen.

Beeld: BAM

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.