Kleurrijk woud van ronde vormen

Kleurrijk woud van ronde vormen

Nieuws
Door: Petra Starink | 16-01-2013

De Duitse kunstenares Katharina Grosse heeft een repertoire opgebouwd dat bestaat uit het beschilderen van grote doeken en spuiten van felle kleuren acrylverf op wanden, plafonds en vloeren van in- en exterieurs van gebouwen. Van 16 februari tot en met 9 juni 2013 exposeert zij in museum De Pont in Tilburg.

In de grote zaal van het museum zal zij een enorme installatie realiseren met 68 grote en ter plekke beschilderde ballonnen, waarvan sommige een doorsnee hebben van vier meter. Behalve dit kleurige woud van ronde vormen, maken ook een bijna zaalvullende ‘zwerfkei’, een stapeling van langgerekte vormen van styrofoam en twaalf schilderijen uit de periode 2002 tot 2012 deel uit van deze expositie.

In het werk van Katharina Grosse zoekt de kleur zijn eigen weg, zonder zich een halt toe te laten roepen door de begrenzing van een doek, de reikwijdte van het menselijk lichaam of de regels van de esthetiek. Met de beschildering van architecturale ruimtes zette zij rond 2000 een belangrijke stap in de ‘bevrijding’ van de schilderkunst.

Spuitpistool en spuitbus is het gereedschap waarmee Grosse werkt. Canvasdoeken, stroken papier, muren en plafonds maar ook organische materialen en objecten dienen als dragers. In het werk staat hergebruik centraal waardoor de ontwikkelingen van Grosses ideeën zichtbaar en transparant worden. Deze toegankelijkheid zorgt ervoor dat de kijker onderdeel wordt van het schilderproces.

Gekleed in een beschermend pak en voorzien van mondkap en oordoppen, maakt zij sindsdien bijna al haar schilderingen. Dankzij het verfpistool, dat via een slang verbonden is met een compressor, kan zij sneller werken en komen ook moeilijk te bewerken plekken binnen bereik.

Dit lijkt op het eerste gezicht niet veel gemeen te hebben met de traditionele manier van schilderen maar alles wat kenmerkend is voor de schilderkunst – licht, kleur, compositie, textuur en verfbehandeling – staat ook aan de basis van haar kunstpraktijk. De imposante werken brengen het schilderen terug tot in zijn essentie: het aanbrengen van pure kleur op een oppervlak. Het overschilderen, weghalen en verplaatsen van onderdelen tonen de dynamiek van het werkproces. De samengestelde werken bezitten een grote mate van dramatiek. Soms zijn ze licht en hemels maar vaker zijn ze donker en destructief. Haar schilderingen gaan moeiteloos van muur over in plafond of vloer en krommen zich om hoeken van aangrenzende oppervlakten. Je staat letterlijk midden in een schilderij.

De tentoonstelling is te zien van 16 februari tot 9 juni 2013 in museum De Pont in Tilburg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.