Klimaatneutraal Hotel Jakarta

Nieuws

Klimaatneutraal Hotel Jakarta

Door: Petra Starink | 15-05-2017

Op het Java-eiland in Amsterdam wordt een klimaatneutraal hotel gebouwd dat uit de basismaterialen hout, glas en beton bestaat. Het Hotel Jakarta van 10 lagen is opgebouwd uit modules met een houten draagconstructie. Het ontwerp voor het hotel is gemaakt door SeARCH architecture and urban planning. De 200 luxe hotelkamers worden geleverd door Ursem Modulaire Bouwsystemen en in 4 weken tijd geplaatst.

WestCord Hotels heeft in 2014 de tender gewonnen die door de gemeente Amsterdam is uitgeschreven voor de ontwikkeling van een hotel op het Java-eiland. Architectenbureau SeARCH heeft het concept voor Hotel Jakarta ontwikkeld in opdracht van WestCord Hotels.

Het hotel wordt volledig energieneutraal en Hotel Jakarta gaat voor een BREEAM-NL Excellent certificaat met een score van 75,5%. Het luxe hotel heeft faciliteiten als 200 luxe hotelkamers en –suites, wellness center met fitness, sauna’s en zwembad, meerdere restaurants, een skybar op de 8 e etage en een tropische binnentuin ism de Hortus, en een parkeergarage.

Kant-en-klare hotelkamers

De hotelkamers met vloeren van prefab beton en wanden en daken van hout worden geprefabriceerd in de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen. Iedere 2 uur  rolt er een hotelkamer van de lopende band voorzien van installaties (door Schouten Techniek en ULC) en badkamers. De modules worden als ‘legostenen’ op locatie op elkaar gestapeld. Hout komt als bouwmateriaal veelvuldig terug in het totale gebouw, de houten wanden van de modulaire kamers zijn dragend uitgevoerd waardoor 8 bouwlagen ‘koud’ op elkaar gestapeld kunnen worden.

Kruislaaghout X-LAM

De houten wanden zijn gemaakt van kruislaaghout ook wel X-LAM en is een massief, zeer belastbaar bouwmateriaal, waarvan de prefab componenten Van Derix Gelijmde Houtconstructies eenvoudig en snel op de betonvloer in de fabriek gemonteerd worden. Kruislaaghout bestaat uit vijf kruislings ten opzichte van elkaar gelijmde lagen hout en voor de laag aan de binnenzijde van de hotelkamer wordt een Weisstanne houtsoort geselecteerd met een hoge esthetische zichtkwaliteit. De verwachting is dat het hotel begin 2018 wordt geopend.

Opdrachtgever: WestCord Hotels
Aannemer: Bouwbedrijf MJ De Nijs
Bouw hotelkamers: Ursem Modulaire Bouwsystemen
Beeld: Ursem Modulaire Bouwsystemen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.