Knalrode brug verbindt Waalhaven

Nieuws

Knalrode brug verbindt Waalhaven

Door: Petra Starink | 22-03-2016

De nieuwe voetgangersbrug over het rangeerterrein aan de Waalhaven Oostzijde in Rotterdam verbindt de Waalhaven met een groene uitloper van het Zuiderpark. ipv Delft ontwierp in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam een opvallende brug met een efficiënte constructie die in vorm en kleur refereert aan de containerkranen in de omgeving.

De 45 meter lange brug op twee steunpunten bestaat uit een 150 mm hoge dekconstructie en dragende, uit staalplaat gesneden hekwerken. Constructief werken dek en hekwerk samen. Om transparantie en levendigheid van de brug te optimaliseren, zijn de hekwerken voorzien van ruitvormige uitsneden die variëren in grootte. Daar waar de krachten het grootst zijn, bijvoorbeeld ter hoogte van de steunpunten, zijn de openingen het kleinst en andersom. Dit geeft zowel inzicht in de constructieve werking van de brug als een subtiel dynamisch beeld.

Opgehangen aan brugconstructie

Aan de oostzijde landt de brug aan op een dijk met waterkerende functie. Op en rond deze dijk mocht geen fundering worden aangebracht. Daarom is de stalen trap aan deze zijde opgehangen aan de brugconstructie. Aan de westzijde voert de trap voetgangers naar de onlangs heringerichte Waalhaven Oostzijde waaraan zich onder meer bushaltes bevinden. Het brugdek steekt hier iets verder door waardoor er en uitkijkpunt is ontstaan. De gehele staalconstructie is gesneden en gelast door Van der Zalm Staalbouw en daarna in twee delen naar de conserveerder vervoerd, waar de 2 delen aan elkaar zijn gelast. Tot slot is de brug in zijn geheel naar de locatie gebracht.

Ontwerpfase

Voorafgaand aan de ontwerpfase voerde ipv Delft een variantenstudie uit, om te bekijken wat de mogelijkheden voor het realiseren van een brug op deze locatie waren. De gerealiseerde brug kwam daarbij op alle fronten als winnaar naar voren.

Beeld: ipv Delft

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.