De voorrangskoepel

De voorrangskoepel

Nieuws
Door: Petra Starink | 19-02-2013

In Leeuwarden is op het dak van het Middelzeehuys ‘ De voorrangskoepel’  van de Duitse kunstenaar Helmut Dick geplaatst. Het kunstwerk bestaat uit een ronde 8 ton zware koepel met een diameter van circa 11 meter en een hoogte van 6 meter die bekleed is met 250 voorrangsborden. Het Middelzeehuys is een van de vestigingen van Rijkswaterstaat en de Dienst Landelijk Gebied.

De kunstenaar Helmut Dick zegt over zijn ontwerp het volgende: `De koepel verbindt zich met zijn abstracte vormentaal zeer goed met de functionalistische jaren tachtig stijl van het Middelzeehuys. Door de uitgangspunten van het werk, de Zuidersingel als voorrangsweg, de daarbij behorende verkeersborden en de speelse omgang met de uitstraling van een koepel als aanduiding van een (leidinggevende) autoriteit functioneert het werk op meerdere niveaus.’

De opdracht aan Helmut Dick was om een eigenzinnig kunstwerk te creeren. Helmut Dick is geselecteerd om zijn bijzondere en spannende projecten in de openbare ruimte die duidelijk met de locatie zijn verweven. De kunstenaar maakt met dit werk  een knipoog naar vergelijkbare architectuur-vormen in het centrum van Leeuwarden, zoals de koepel van de Friesland Bank. Het kunstproject is gerealiseerd in het kader van de percentageregeling beeldende kunsten bij rijksgebouwen onder verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst.

Foto’s: Mannen van Staal

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.