Koningin opent Wageningen Campus

Koningin opent Wageningen Campus

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-08-2007

Op 4 september open Koningin Beatrix de nieuwe Wageningen Campus met het nieuwe Forum-gebouw als het opvallende hart.

In het Forum-gebouw wordt het merendeel van de huisvesting van Wageningen Universiteit en Researchcentrum geconcentreerd. Het is het opvallende hart van het nieuwe centrale terrein van Wageningen campus. 70 procent van de onderwijsfaciliteiten van Wageningen Universiteit worden ondergebracht in het Forum-gebouw.

Het gebouw heeft een netto vloeroppervlak van 20.000 m2 en bestaat uit tien lagen. In het gebouw zijn 160 onderwijsruimten te vinden: collegezalen en andere lesruimten, practicumruimten en computerruimten. Verder zijn er 300 individuele studieplekken. Er zijn een restaurant en een grand café te vinden. In het Forum zijn verder de Centrale Studentenadministratie, studentenverenigingen en enkele winkels gevestigd. De centrale bibliotheek herbergt collecties die eerder op tientallen locaties verspreid waren.

Ontwerp
De bouw van Forum heeft ongeveer drie jaar in beslag genomen. Het ontwerp is van Paul Wintermans van Quist Wintermans Architekten uit Rotterdam. Wintermans liet zich inspireren door een kasteel, passend in een parklandschap: een ‘stoer, eerlijk en sterk’ gebouw, opgetrokken uit baksteen, met een robuust en herkenbaar silhouet.

Twee van de gevelzijdes van Forum worden gedomineerd door reusachtige ‘poorten’ die het open karakter van het gebouw tonen en veel daglicht naar binnen laten komen. In zijn materiaalkeuze is de architect bewust sober geweest, met schoon beton op plafonds en wanden en deels hout en zwarte natuurstenen vloeren. De ontwerper heeft gekozen voor het concept van de ‘naked building’.

Bron: hoogenlaag.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.