Kop-staart woning in Tegenlicht

Kop-staart woning in Tegenlicht

Nieuws
Door: Petra Starink | 29-01-2014

Architectenbureau Mannen in de ruimte is op 2 februari te zien in het programma Tegenlicht van de VPRO. Pieter van het Kaar en Maarten Konijn hebben een woning ontworpen die speciaal gericht is op het leven na het pensioen. De aflevering van Tegenlicht gaat over jonge ondernemers die kansen zien in de vergrijzing.

De ideeën voor de ouderenwoning van Mannen in de ruimte komen niet uit de lucht vallen. In 2012 zijn de twee architecten een onderzoek gestart naar het wonen voor ouderen. Hiervoor bezochten zij 15 woonprojecten en spraken met bewoners en initiatiefnemers.

Tijdens het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat het bij veel ouderen tegenwoordig draait om de vraag hoe je zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. Onder de titel ‘Kop-Staartwoning’ hebben de architecten een modelwoning ontworpen die antwoord geeft op deze vraag. De Kop-staartwoning is een ruime en lichte woning die past bij het leven na het pensioen en die is voorbereid op het ouder worden. Modern en comfortabel wonen gecombineerd met de zekerheid dat je er tot in lengte van dagen kunt blijven wonen. De architecten hebben ook al een opdracht gekregen voor het ontwerp van een woning voor na het pensioen. De eerste tekeningen zijn inmiddels gepresenteerd aan de opdrachtgevers, een echtpaar van rond de 70.

De woning sluit volledig aan op de wensen en smaak van de bewoners. Het gaat om de basisprincipes, zoals de koppeling van slaapkamer en woonkamer, het vele daglicht en de ruime badkamer.

Mannen in de ruimte is het bureau voor ruimtelijk ontwerp en architectuur van Pieter van het Kaar en Maarten Konijn. Sinds 2011 werken zij vanuit Amsterdam en Groningen.

De uitzending van Tegenlicht ‘Het grijze goud’ zal te zien zijn op 2 februari a.s. om 21.05 uur op Nederland 2.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.