Kop van Java moet vrij blijven

Kop van Java moet vrij blijven

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-03-2008

De bouw van een permanent schoolgebouw op de kop van het Java-eiland in het Oostelijk Havengebied is voorlopig van de baan. De gemeenteraad wil de plek toch reserveren voor een ‘landmark’, een bijzonder en beeldbepalend gebouw, bijvoorbeeld een hotel.

De raad haalde gisteren een streep door de al vergevorderde bouwplannen van het stadsdeel Zeeburg voor De Kleine Kapitein, een zogeheten brede school.

Noodzaak
Stadsdeelbestuurder Fatima Elatik (PvdA) van Zeeburg, die de noodzaak van een nieuwe school in de raad kwam toelichten, reageerde teleurgesteld. Ze kon uiteindelijk, zij het tandenknarsend, leven met het besluit van de gemeenteraad, nadat die had toegezegd dat de gemeente het stadsdeel zal helpen met alternatieven.

Een van de mogelijkheden is dat een nieuw schoolgebouw wordt opgenomen in de plannen voor een hotel, de zogeheten driehoek op het Java-eiland. Volgens Elatik breekt de gemeenteraad hiermee afspraken die zij 7 maart 2006, een dag na de verkiezingen, heeft gemaakt met oud-wethouder Duco Stadig, ook PvdA.

Confrontatie
Die uitspraak leidde gisteravond in de raadzaal tot een confrontatie met een derde partijgenoot, gemeenteraadslid Bouwe Olij. Olij: ”Wij hebben in de gemeenteraad in 2004 vastgesteld dat op die plek niet wordt gebouwd. Dan is het toch ondenkbaar dat een wethouder of zijn ambtenaren twee jaar later iets anders gaan doen, buiten de raad om?”

Elatik: ”Wij hebben al sinds 2004 toestemming van de gemeente en het ministerie van Onderwijs voor nieuwbouw. De gemeenteraad kon het weten en in 2007 wist iedereen, zeg maar elke ambtenaar in de Stopera, van de hoed en de rand.”

Bron: Het Parool

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.