Kossmanndejong en MVRDV ontwerpen bezoekerscentrum HEC

Nieuws

Kossmanndejong en MVRDV ontwerpen bezoekerscentrum HEC

Door: Petra Starink | 16-06-2021

Het Havenervaringscentrum (HEC) bestaat uit een stapeling van vijf gedraaide tentoonstellingsruimtes en komt aan het einde van de Amaliahaven van Maasvlakte 2. MVRDV ontwierp het gebouw, Kossmanndejong dacht mee over het totaalconcept en gaat de tentoonstellingen, experience en het interieur ontwerpen. Het bezoekerscentrum voor de haven van Rotterdam wordt naar verwachting in de eerste helft van 2024 geopend.

Representatief en inspirerend

Het HEC wordt de opvolger van FutureLand, dat in 2009 geopend werd als tijdelijk informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2. Het nieuwe gebouw moet een plek worden die zowel verrassend en informatief is voor het grote publiek als representatief en inspirerend voor bedrijven.

Publieksfunctie en ontmoetingsplek

Kossmanndejong heeft in samenwerking met het Havenbedrijf een concept ontwikkeld met zowel een publieksfunctie als een professionele ontmoetingsplek. Bezoekers worden hier op bijzondere wijze geïnformeerd over alle activiteiten en toekomstige ontwikkelingen van de haven. In het gebouw kun je straks de expo bezoeken, een maaltijd nuttigen of deelnemen aan een evenement. In het concept lopen deze functies door elkaar heen. Bezoekers lopen dwars door de échte haven. Vergader-, workshop-, en tentoonstellingsruimtes zijn zo georganiseerd dat je de energie van bedrijvigheid, creativiteit en innovatie in het hele gebouw voelt. 

Vijf gedraaide vierkante volumes

Het concept kreeg vorm in een gebouw ontworpen door MVRDV. Het is een stapeling van vijf gedraaide vierkante volumes met ieder een groot panoramaraam dat steeds een ander perspectief op de Rotterdamse haven geeft. Het gebouw opent zich letterlijk naar de omgeving toe. Het hart van het gebouw is een monumentaal atrium dat alle verdiepingen met elkaar verbindt. Dit maakt het gebouw een soort periscoop die naar verschillende kanten kan draaien en de bezoeker op verschillende manieren naar de haven laat kijken. Elk blokje heeft een ander thema en met eigen inrichting en scenografie. Samen vormen ze een bijzondere en caleidoscopische ervaring.

Drie tentoonstellingsverdiepingen

Kossmanndejong zet de komende tijd haar expertise in om op een interactieve, vrolijke en inspirerende manier ontmoetingen te faciliteren. Er zijn drie tentoonstellingsverdiepingen met elk een eigen thema: Wat is de haven?, Wat betekent de haven? en Waar gaat de haven in de toekomst heen? De verdiepingen worden met elkaar verbonden door het centrale atrium waar een kinetische installatie hangt. Dit grootse gebaar middenin het gebouw verbeeldt de verschillende aspecten van de haven en hun onderlinge samenhang, en verbindt alles in vorm én in inhoud.

Reis langs buitenkant van gebouw

Bezoekers kunnen ook een reis langs de buitenkant van het gebouw maken, langs het dakterras en dan weer naar beneden maken. Onderweg kan je stilstaan bij een van de vitrines die in de architectuur van het gebouw zijn opgenomen en op het dak kan je de omgeving met speciale kijkers in geluid en beeld dichterbij halen. 

Beeld: MVRDV en Kossmanndejong

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.