KOW Architecten ontwerpt woonproject Connect in Uden

Nieuws

KOW Architecten ontwerpt woonproject Connect in Uden

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-11-2021

In het centrum van Uden komt op de plek van het politiebureau, de brandweerkazerne en de basisschool het nieuwe woonproject Connect. Drie nieuwe gebouwen met in totaal 120 woningen in een groene omgeving. Het ontwerp is van KOW Architecten.

Vijf beloftes

Groen, Gezond, Gezellig, Gastvrij en Gezamenlijk zijn de vijf beloftes die Connect doet aan de inwoners van Uden. Deze thema’s lopen als een rode draad door het ontwerp en maken een verbinding tussen het plan en de omgeving, de gebouwen en het landschap, de bewoners onderling en met de buurt.

De Kazerne, Het Lokaal en De Plaats

De drie nieuwe gebouwen hebben namen gekregen die refereren aan de huidige bestemming van het terrein en bieden veel verschillende woontypen voor even zoveel doelgroepen. In De Kazerne – het 8-laagse complex op de hoek Leeuweriksweg/Land van Ravensteinstraat – komen de koopappartementen. Er zijn kleine appartementen van zo’n 50 vierkante meter voor starters tot penthouses met een oppervlakte van 150 vierkante meter in het hogere prijssegment. In de plint van de Kazerne is plek voor paramedische zorg, zoals een huisarts-, tandarts- of verloskundige praktijk. Daarachter komt het appartementengebouw Het Lokaal met 24 sociale en 6 middel dure huurwoningen en een klein buurthuis voor alle bewoners. In ‘De Plaats’ komen 12 tiny houses van 3 verdiepingen die geschikt zijn voor een of twee bewoners. Het gehele complex staat op een half verdiepte parkeergarage met daarin plaats voor 120 auto’s en een gezamenlijke fietsenberging. Deelgebruik van auto’s en fietsen wordt in Connect gestimuleerd door vijf elektrische deelauto’s en twaalf elektrische (bak)fietsen. 

Parkachtig landschap

Connect vormt stedenbouwkundig de schakel tussen het centrum, Hoevensveld en het Bevrijdingspark. De drie gebouwen zijn op een zorgvuldige manier ingepast ten opzichte van elkaar en de omgeving, waardoor een samenhangend parklandschap ontstaat. Er is veel aandacht gegeven aan ruimte voor ontmoetingen tussen de bewoners en de buurt: er is een gezamenlijke binnentuin, een speeltuin en fitnestoestellen en de wandel- en fietspaden lopen dwars door het gebied. 

Ronde vormen

De drie gebouwen hebben een rustige uitstraling en zijn één geheel met het landschap. Door in het ontwerp rondingen toe te passen sluit het plan goed aan bij de bestaande ronde vormen in de omgeving. Bovendien benadrukt deze vorm de alzijdigheid van de gebouwen in het groene parklandschap dat als het ware tussen de gebouwen doorvloeit. Voor de materialisatie is gekozen voor een natuurlijk palet, die met elkaar een rustig beeld geven, de drie gebouwen visueel aan elkaar verbindt en daarmee in balans zijn met de groene omgeving. De privé buitenruimten liggen in een groene zone, met een hoogwaardige afscheiding in de vorm van houten lamellen. Het groene park loopt letterlijk tot tegen de bebouwing.

Circulariteit

In het ontwerp is bijzondere aandacht gegeven aan circulariteit. Zo is het gebied maximaal vergroend tot 50% van het perceel, terwijl de eis minimaal 35% was. De duurzaamheid is ook goed afleesbaar in het architectonisch ontwerp. De Plaats wordt bijvoorbeeld gerealiseerd in een modulair houtbouwsysteem, afkomstig van een lokale toeleverancier. In samenwerking met New Horizons is in het ontwerp gebruikt gemaakt van hergebruikte materialen, circulair betonmengsel en is gestreefd naar een 100% circulaire inrichting in de buitenruimte. 

Energieneutraal

Het plan is energieneutraal: de groene daken liggen vol met zonnepanelen en collectoren en samen met Embato en Solar Freezer is een innovatieve WKO voorziening bedacht met een ijsbuffervat als bron voor verwarmen en koelen. In het plan is veel aandacht voor het bevorderen van biodiversiteit door bijvoorbeeld het plaatsen van vogel- en vleermuisnestkasten. Het plan is voorbereid op extremere weersomstandigheden. Er is o.a. ingezet op hergebruik van water en het tegengaan van hittestress. Wateroverlast wordt voorkomen door het regenwater langer vast te houden en langzaam af te voeren naar de wadi’s in het terrein. 

Sociale cohesie

Het sociale karakter van het gebied komt tot uiting door de grote variatie aan woningentypen voor verschillende doelgroepen. Het casco is flexibel. Door deze flexibiliteit en participatie tijdens de ontwerpkeuzes kan er goed ingespeeld worden op de behoefte van verschillende doelgroepen. Om een goed, toekomstbestendig plan te ontwikkelen, is er betrokkenheid nodig van alle stakeholders. Een goede dialoog zorgt voor betrokkenheid en connectie.

Hiervoor is een samenwerking aangegaan met Buurtbinders, een expert op het gebied van (bewoners)betrokkenheid. Bestaande stakeholders zoals Stichting Dichterbij, Area, De Sterrekijker, GGD en omwonenden zullen dan ook nauw betrokken worden. Maar ook de toekomstige bewoners van het plan, zij kunnen meedenken over de uitwerking van de inrichting van het openbaar gebied of met de inrichting van een buurtkamer.

Samenwerkende partijen

Janssen de Jong Projectontwikkeling • Hurks • KOW Architecten • LANDLAB • Alba Concepts • Barli • Janssen de Jong Bouw Zuid • Hurks Bouw • Embato • GoodMoovs • New Horizon • Eric Stuit • De Enk Groen & Golf • Ecoresult • FPW • Van der Krabben Makelaars • Bernheze Makelaars • Solar Freezer • Buurtbinders.

Beeld: KOW Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.