Kraaijvanger ontwerpt nieuw stadhuis Amersfoort

Nieuws

Kraaijvanger ontwerpt nieuw stadhuis Amersfoort

Door: Petra Starink | 17-05-2021

Kraaijvanger Architects uit Rotterdam gaat het nieuwe stadhuis van Amersfoort ontwerpen. Dit ontwerpteam is geselecteerd uit zestien gerenommeerde partijen. Het totaalontwerp van het te bouwen Huis voor de Stad – van interieur tot exterieur, van constructie tot technische installaties – is in handen van het ontwerpteam van Kraaijvanger. Eind 2021 is naar verwachting het schetsontwerp van het Huis voor de Stad klaar, waarvan de bouw in 2023 moet starten.

Toekomstige gebruikers stadhuis

David Hess, partner en architect van Kraaijvanger Architects: “Wij vinden het een eer om voor Amersfoort een nieuw stadhuis te mogen ontwerpen. Om het ook echt een Huis voor de Stad te laten worden, speelt het inleven in en luisteren naar de vele verschillende toekomstige gebruikers een belangrijke rol in onze manier van werken. Dit vinden wij altijd een uitdaging maar we geloven erin dat we alle expertise in huis hebben om deze opdracht tot een succes te brengen.”

Architect David Hess (rechts) en wethouder Willem-Jan Stegeman met ondertekening overeenkomst

Selectieprocedure

Kraaijvanger is geselecteerd via een Europese aanbesteding. De gemeente wilde met deze procedure het beste ontwerpteam vinden voor het Huis voor de Stad. Zestien gerenommeerde partijen schreven zich in voor de aanbesteding. Vijf van hen voldeden het meest aan de gestelde eisen en kwamen door de voorselectie. Uit deze groep kwam Kraaijvanger als beste uit de bus. Het ontwerpteam bestaat verder uit Aronsohn, Calberg Huygen, Baljon, ABC Nova en Valstar Simonis.

Visie van het ontwerpteam op duurzaamheid en stedenbouw

Bij de selectie is onder andere gekeken naar de visie van het ontwerpteam op duurzaamheid en stedenbouw. Ook woog mee hoe het team bij het ontwerpen de gebruikers van het gebouw betrekt, zoals medewerkers, en andere gebruikers van het pand. Kraaijvanger ontwierp eerder al stadhuizen in onder andere Venlo, Almelo en Helmond.

Kraaijvanger ontwerpt nieuwe stadhuis Amersfoort
Ontwerpteam met enkele raadsleden van de gemeente Amersfoort

Nieuwe stadhuis in 2025 klaar voor gebruik

De Gemeente Amersfoort en Kraaijvanger tekende op 12 mei de overeenkomst. Hierna zal de architect starten met het schetsontwerp en het programma van eisen. Het ambitiedocument “Een huis voor de stad Amersfoort”, waarin de ideeën en wensen van inwoners, stad en gemeenteraad staan, is hierbij het vertrekpunt. Naar verwachting wordt voor de zomer het eerste schetsontwerp gedeeld met de stad, gemeenteraad en medewerkers van de gemeente. Eind 2021 neemt de gemeenteraad een besluit over het schetsontwerp en het programma van eisen. In 2022 moet het definitieve ontwerp klaar zijn, zodat de bouw begin 2023 kan starten. Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe stadhuis op het Trapeziumterrein eind 2025 klaar voor gebruik.

Fotografie: Kraaijvanger Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.