Kralensnoer van klaslokalen

Nieuws

Kralensnoer van klaslokalen

Door: Petra Starink | 21-09-2016

Atelier PRO heeft een bestaand ontmoetingscentrum in Warmond gecombineerd met 3 nieuwe basisscholen en een peuterspeelzaal. Voor de nieuwbouw ontwierp Atelier PRO een kralensnoer van klaslokalen met een bijzonder golvende vorm met een houten gevelbekleding, passend bij de groene en open locatie. Krimp en groei van de scholen kan worden opgevangen door met de lokalen te schuiven.

Rechthoekige opzet in baksteen

Ontmoetingscentrum Het Trefpunt is al meer dan tien jaar het sociaal cultureel centrum van Warmond. In de avonduren wordt het veelvuldig gebruikt, overdag was er onderbezetting. Tegelijkertijd kampten drie basisscholen in Warmond met een teruglopend leerlingaantal. De gemeente besloot te kijken of nieuwbouw van de scholen gecombineerd kon worden met de verbouwing van Het Trefpunt. De locatie ligt in een groen gebied net ten noorden van de histosche dorpskern. Het bestaande gebouw van Het Trefpunt ligt vrij centraal in het groen heeft een strenge rechthoekige opzet in baksteen.

Combinatie van oud en nieuw

In het nieuwe multifunctioneel centrum hebben nu scholen, bibliotheek, kinderopvang en het verenigingsleven een plaats gekregen.  Architectenbureau atelier PRO zorgde voor een verrassende en succesvolle combinatie van oud en nieuw en bedacht een aansprekende manier om de nieuwbouw in de omgeving op te nemen. Het bestaande gebouw is meer open gemaakt en er is een bijzonder bouwdeel toegevoegd.

Multifunctionele ruimte

Bestaand en nieuw van het Kloppend Hart worden door een centrale ruimte met elkaar verbonden. Er ontstaat een gedeelde ruimte die multifunctioneel gebruikt kan worden; als ontmoetingsruimte, als leerplek en als speelplek. In het bestaande sociaal cultureel centrum zijn de ingrepen beperkt.  De smalle foyer is vergroot en de toegankelijkheid en uitstraling van ruimtes aangepakt. Het gebouw wordt zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor dubbelgebruik door de basisscholen.

Fotografie: Luuk Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.