Kuin & Kuin winnen Welstandsprijs 2008

Kuin & Kuin winnen Welstandsprijs 2008

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-12-2008

De trofee voor het beste plan in Brabant is uitgereikt aan Kim van Cauter, Lex en Ron Kuin van architectenbureau Kuin en Kuin uit ‘s-Hertogenbosch voor het woningbouwontwerp aan de Pastoor Dirvenstraat in Dongen.

Gedeputeerde Paul Rüpp roemde het plan: “Het is een parmantig en geraffineerd plan. De kashba-achtige architectuur roept associaties op met Marrakesh en modernistische Israëlische architectuur. Door de unieke locatie – nabij een zandverstuivingsgebied – ontstaat een mooi contrast in schaal, maar ook met traditionele woningbouw. Het is een plan waarmee Brabant op de voorgrond treedt. Nieuw, innovatief onnederlands en toch op en top Brabants”.

Lelijk en mooi
Paul Rüpp brak een lans voor het weghalen van ‘Lelijke dingen en het toevoegen van mooie’. Als voorbeelden noemde hij het herstructureren van bedrijventerreinen en het saneren van lelijk Brabant door het creëren van nieuwe landschappen en groen in stad en dorp.

WzNB Mooi Brabant ondersteunt dit actief door met het instellen van regionale teams ruimtelijke kwaliteit de dialoog aan te gaan en de landelijke Brabantse gemeenten te helpen in hun wens landelijk te blijven.

163 geselecteerde plannen
Twaalf prijzen werden uitgereikt voordat de trofee kon worden overhandigd. Deze twaalf winnaars waren de oogst van 163 geselecteerde plannen. Deze geselecteerde plannen waren uit meer 47.000 in Brabant aangevraagde bouwvergunningen aangewezen als kwalitatief bovengemiddeld.

Pieter Arkenbout, landschapsarchitect en Chris de Weijer, architect en winnaar van de Welstandstrofee in 2002 (voor het nu in aanbouw zijnde bedieningsgebouw bij de Volkeraksluizen bij Willemstad) reikten de eerste negen prijzen uit waarna gedupeerde Rüpp de laatste drie architecten lauwerde.

Eigentijds en origineel
Deze laatste drie plannen werden door de jury aangegeven als plannen waarmee Brabant op de voorgrond treedt. De runners up; de verbouwing van het Rietveldhuis in Waalre van Beusen Verheijden architecten – Waalre en paviljoen de Hunnerberg bij de jeugdinrichting Maashegge in Overloon van Uarchitects – Eindhoven zijn beiden eigentijds, origineel en completeren hun omgeving.

De jury
Pi de Bruijn architect en directeur bij de Architecten Cie in Amsterdam
Chris de Weijer architect en directeur bij DP6 architectuurstudio – Delft
Pieter Arkenbout landschapsarchitect bij Arcadis – Amersfoort
Yvònne Joris directeur van SM-s – ’s-Hertogenbosch     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.