Kunst in de keuken

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Kunst in de keuken

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-08-2022

Capital Kitchen is een ‘art design restaurant’ waarvan de inrichting is bepaald door kunstenaar en stijlicoon Maarten Spruyt. Hij kreeg de vrije hand om het interieur naar eigen inzicht vorm te geven en betrok gerenommeerde collega-creatieven bij dit unieke project. Zo was kunstenaar Joep van Lieshout verantwoordelijk voor de sculptuur boven de hoofdbar.

Het belangrijkste doel van de kunstenaar was om meer ruimte te laten voor kunst. Een serieuze uitdaging gezien de beperkte beschikbare wandruimte. De focus van de restaurateur op lokaal geproduceerde en duurzame gerechten inspireerde Maarten om terug te gaan naar de eerste principes. Dit betekende: betonnen pilaren voor basisnoten, witte muren om het licht te reflecteren, de zalmroze trap van Bas van Tol als een echt middelpunt en roestvaststaal in de open keuken.

Het organische ontwerp van de stoelen van Maarten Baas vormt een zachte, warme aanvulling. Gebaseerd op onder meer hersenen en slokdarmen. Maarten Spruyt: “Vanaf het moment dat je een menu leest, activeren neuronen in je hersenen. Ik wilde hier op de tafelbladen echt een zichtbare vorm aan geven. En terwijl je eet, zijn je speekselklieren actief, dus die schoonheid wilde ik ook op een paar van de tafels verbeelden.’ De tafelbladen zijn hierom sterk uitvergroot tot op celniveau-afbeeldingen van menselijke organen.

Samenwerken

MaartenSpruyt werkte nauw samen met diverse mensen. Zo hielp Tiago Rosado bij de technische productie van de prints en was Maarten Baas verantwoordelijk voor het ontwerp van de stoelen die elk hun unieke rugleuning kregen. De firma Lensvelt maakte de stoelen.

Opvallend is verder de gesmolten discobol boven de balustrade op de vide. Het ontwerp is van het Nederlands-Amerikaanse ontwerperscollectief Rotganzen. Met deze bal won hij de prestigieuze Wallpaper Design Award 201:, ‘Quelle Fête’. Niet te vergeten: de aquarel ‘van de Moeder en van de adem’ van Maria Roosen en takken die voortkomen uit een menselijke vorm door Juul Kraijer; Het organische werk van Jan Eric Visser dat huishoudelijk afval transformeert en de kunstwerken van Esther Hoogendyk van beton.

Capital Kitchen is gelegen op de begane grond van het Capital C gebouw in Amsterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.