Kunstfabriek De Transformatie Arnhem

Kunstfabriek De Transformatie Arnhem

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 07-11-2013

Op zondag 10 november opent kunstfabriek De Transformatie, aan de Van Oldenbarneveldtstraat 90 in Arnhem, haar deuren. Na een flinke opknapbeurt ziet dit industriële monument, het magazijngebouw van het voormalige P.G.E.M. complex, er weer piekfijn uit. Reden voor een kennismaking met de gebruikers van het pand, 87 kunstenaars en creatief ondernemers. De Transformatie maakt deel uit van een nieuw te ontwikkelen stadsdeel, Centrum Oost.

Het voormalige P.G.E.M. complex (Provinciale Geldersche Electriciteits-Maatschappij) aan de Van Oldenbarneveldstraat en Broekstraat bestond uit een bedieningsgebouw (1927), een heftoren, fabriekswoningen met een toegangspoort, een magazijngebouw (1939) en een garage. De gebouwen zijn ontworpen door de h uisarchitect van de P.G.E.M. was Hendrik Fels (1882-1963), die in die tijd meer schakelstations en dienstwoningen in de provincie Gelderland heeft ontworpen. Begin jaren negentig heeft de Gemeente Arnhem dit complex omgebouwd en uitgebreid tot kantoren en werkplaatsen voor de gemeentelijke dienst Milieu en Openbare Werken. Het complex staat daardoor beter bekent als het MOW-complex. Sinds enkele jaren is het complex in bezit van Volkshuisvesting Arnhem en is het Magazijngebouw gerestaureerd naar ontwerp van K3 architectuur. Het centrale trappenhuis en de gevels zijn gerestaureerd en de kozijnen zijn geschilderd. Het gebouw heeft weer de uitstraling van 1929.

Het voormalige bedieningsgebouw van de P.G.E.M. is gerestaureerd door TAK architecten die er zelf sinds 2009 in is gevestigd. Rond de bestaande gebouwen zijn de oude werkplaatsen van de gemeente gesloopt. Op de vrijgekomen plaatsen worden twee appartementencomplexen ontwikkeld. Op het terrein vlak achter het historische P.G.E.M. complex aan de Van Oldenbarneveldtstraat en de Broekstraat starten Volkshuisvesting Arnhem en Kuiper Bouw in het voorjaar van 2014 met de bouw van het project Mondriaan. Het project bestaat uit veertien woningen, verdeeld over twee woonblokken. Het uiterlijk van de woningen is afgestemd op de jaren 20 architectuur van de gebouwen in de directe omgeving. Het is de bedoeling dat nieuwe bewoners zelf de indeling van de nieuwe woning bepalen.

Open dag De Transformatie

Bezoek de ateliers en de groepsexpositie in De Transformatie. Of doe zelf actief mee met één van de vele creatieve workshops. Voor de kinderen is er een speciaal programma en een speurtocht. Om 12.00 is de officiële opening door Gerrit Breeman, directeur Volkshuisvesting en de historische figuur Johan van Oldenbarnveldt. Zij openen symbolisch de toegangsdeur tot het culturele pand. Ook de architect, Volkshuisvesting Arnhem en KuiperBouw zijn aanwezig om de eerste ideeën voor Centrum Oost te laten zien.

Datum: 10 november 2013
Tijd: 12:00 tot 16:00 uur
Locatie: De Transformatie (Van Oldenbarneveldtstraat 90)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.