Kunstscherm voor station WTC

Kunstscherm voor station WTC

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-08-2008

Rond de entree van Station Amsterdam-Zuid/WTC wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van een glazen scherm. In opdracht van ProRail ontwikkelde en realiseerde M2uur bv een unieke print voor het scherm. De bijna 300 vierkante meter grote print vormt een zeer opvallend onderdeel van de kwaliteitsimpuls die aan de stationsomgeving is gegeven.

Kunstenares Elspeth Diederix werd door M2uur bv gevraagd om het ontwerp voor de print te ontwikkelen. Zij bouwde een driedimensionaal decor op uit natuurlijke materialen en uit transparant kunststof gegoten vogels, takken en bladeren.

Diederix: ‘Ik wilde een mooi contrast scheppen tussen de bedrijvigheid op het Zuidplein en een rustig, transparant ontwerp met veel natuurlijke materialen. Het ontwerp moest in mijn ogen daarnaast ook vrolijk en kleurrijk zijn om de treinreizigers op die saaie, grauwe ochtenden toch iets leuks mee te geven.’

80 glaspanelen
Het vijf meter lange decor werd vervolgens door middel van fotografische technieken gedigitaliseerd. In de studio van M2uur bv werd de serie foto’s van het decor weer samengesmolten tot één beeld. Na retouche, proefprints en kleurcorrecties is het definitieve beeld verdeeld over de circa 80 glaspanelen, waaruit het scherm is opgebouwd.

De bestanden zijn full-colour geprint op stroken transparant, zelfklevend vinyl en voorzien van een codering ten behoeve van de montage. Freekje Vervoord, projectleider M2uur bv: ‘De kleurgaranties en eigenschappen van vinyl hebben de afgelopen jaren een vlucht genomen. Zet je de kwaliteit en prijs van vinyl tegenover die van traditionele technieken als zeefdruk op glas, dan is vinyl een prima keuze. Zeker in projecten met een tijdelijk karakter heeft het materiaal absoluut voordelen.’

De stroken vinyl zijn in een loods van BRS Staalwerken direct op de glaspanelen aangebracht. In week 35 worden de laatste panelen geplaatst. Het scherm blijft waarschijnlijk zes tot acht jaar staan tot het station rond 2015 grootschalig wordt verbouwd en uitgebreid.

M2uur bv is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en montage van decoratieve wand- en gevelbekleding met een unieke print. Het bureau realiseerde onder meer projecten voor VU Kinderstad, RET Rotterdam, diverse onderwijs- en zorginstellingen en overheden.

Elspeth Diederix (1971) is met name bekend van haar magisch-realistisch fotografische werken, waarmee ze in 2002 onder meer de prestigieuze Prix de Rome won. Diederix en M2uur bv werkten eerder samen aan een serie van tien levensgrote fotopanelen in een stationstunnel in Apeldoorn.
     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.