Kunstwerk opgeleverd in Leuke Buurt

Kunstwerk opgeleverd in Leuke Buurt

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-11-2010

Gisteren heeft de oplevering plaatsgevonden van de woningen Leuke Buurt in Geuzenveld in Amsterdam Nieuw-West. Tevens is het 53 meter lange kunstwerk van Rob Birza onthuld.Het project Leuke Buurt omvat 121 woningen naar ontwerp van Inbo architecten. Er zijn o.a. 28 woningen betrokken door een woongroep van IMOA (Indische Molukse Ouderen Amsterdam).

Kunstwerk van Rob Birza
Het kunstwerk dat Rob Birza in opdracht van Ymere voor de buurt maakte, is een in ruwe baksteen gemetselde muur die met lichte knikken het voetpad begeleidt. In de hoeken van de 53 meter lange muur bevinden zich banken. Een muur die tegelijk een scheiding is en een verband legt tussen het voormalige kerkgebouw en de woonhoven. De muur functioneert als een optische scheiding om de privacy van de gebruikers van de kerk te vergroten. Het hogere muurdeel recht tegenover het kerkraam voorkomt de inkijk in de kerk.

De betonelementen die op de muur zijn geplaatst refereren aan in de kerk aanwezige ornamenten. De muur doet denken aan een slangenmuur, die in historische tuinen nog wel eens terug te vinden zijn. Een slangenmuur is een golvende muur in een tuin, waartegen in de luwtes exotische planten werden geplaatst. Door de weerkaatsing van het zonlicht en de bescherming tegen wind konden zo planten gedijen die eigenlijk niet in ons klimaat pasten. In de muur van Birza zijn de holtes gebruikt om plaats te bieden aan bankjes, waarop men enigszins beschut kan zitten. De muur geeft het gebied rond de kerk ook een kloosterachtige uitstraling.


Buurt met een bijzondere eenheid
De laatste fase van het herstructureringsplan Geuzenbaan is opgevat als een zelfstandige enclave langs het water van de Albadagracht. Achter de voormalige kerk stond een bijzondere school ‘t Koggeschip, die nu vervangen is door een stelsel van autovrije hoven. Op het voormalige schoolplein hebben Architect Tako Postma en stedenbouwkundige Esther Vlaswinkel van Inbo Architecten een woongebied ontworpen dat, met zijn hoven en rustige baksteenarchitectuur, aansluiting zoekt bij het voormalige kerkgebouw in Delftse school architectuur aan de Aalbersestraat. De hoven kennen een variatie aan gebouwen.


Variatie aan gebouwen
De hoven kennen een variatie aan gebouwen. De hoekpunten van het plan worden gemarkeerd door twee hogere appartementengebouwen die samenhang vertonen met andere appartementengebouwen in het plan Geuzenbaan. De robuuste, lichte architectuur in witte baksteen en lichte romaanse pannen legt een relatie met het kerkgebouw en maakt het buurtje tot een bijzondere eenheid.



     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.