Kunstwerk toont geschiedenis Oostpoort

Actualiteiten, Nieuws

Kunstwerk toont geschiedenis Oostpoort

Door: Petra Starink | 03-11-2015

Het 6-laagse nieuwbouwcomplex Oostpoort langs de Polderweg in Amsterdam –Oost is ontworpen door Heren5 Architecten. Woningcorporatie Ymere heeft hier 72 sociale huurwoningen gerealiseerd. Twee gigantische glas-in-lood ramen in het gebouw vertellen de geschiedenis van het voormalige Polderweggebied. Het kunstwerk is gemaakt door Stefan Glerum.

Panden naar buiten gevouwen

Het gebouw de Oostpoort heeft 2 gezichten, de dynamiek van het spoor aan één kant, en het ontspannen wonen aan een groene binnenplaats aan de andere kant. Een opdeling in 6 panden geeft het blok een schaal passend bij de omgeving van Oostpoort. De panden zijn aan beide zijden naar buiten gevouwen en worden extra aangezet met frontons. Het reliëf en de plastiek in de gevel benadrukken de afzonderlijke panden. Een geknikte galerij zit achter de rank aflopende ‘poten’, en een stevige plint met trappen ontsluit de bel-etage. Het ontwerp is een interpretatie en aansluiting op de rijke baksteen-architectuur van de voormalige Oostergasfabriek van Isaac Gosschalk.

106 bestaande deelramen

Door de ligging van het complex zijn de ramen vanuit de trein en vanaf de binnentuin van het wooncomplex zichtbaar. In de avond is het gebouw een echte blikvanger. De voor-en achtergevel is gemaakt van 106 bestaande deelramen door glas-in-lood atelier Schmit uit Haarlem. Het ontwerp van de ramen met de fabriekstoren verwijst naar de Oostergasfabriek. Aan de kant van het spoor zijn er verwijzingen naar het Sportfondsenbad, het Dierenasiel en de DonBoscoschool. Het raam aan de achterzijde vertelt persoonlijke verhalen die samenhangen met de locatie. Zo zijn er muzikanten te zien van muziekvereniging De Fanfare.

Het nieuwbouwcomplex ontworpen door Heren5 Architecten is gebouwd door HSB Bouw. De 72 huurwoningen hebben 2 tot 3 kamers en zijn toegankelijk voor rolstoelen. Onder het complex bevindt zich een parkeergarage met 36 parkeerplekken. De oplevering van het complex is 4 november.

Foto: Ymere

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.