Kunstzinnig parkeren

Kunstzinnig parkeren

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 02-10-2012

Op 3 oktober vindt in Nieuwegein centrum de vernissage plaats van kunstwerken in twee parkeergarages, waarbij dichter Ingmar Heytze en zanger Spinvis zullen optreden. Met kunstwanden en soundscapes wordt parkeren een inspirerende ervaring in de nieuwe parkeergarages in het centrum van Nieuwegein.

Voor elke garage ontwierpen kunstenaars een lichtwand en een soundscape (geluidskunstwerk). Voor parkeergarage Stadshuis ontwierp de Poolse kunstenaar Jaroslaw Flicinski lichtwanden en de Nieuwegeinse zanger Spinvis de soundscape. De lichtwanden in Parkeergarage Het Theater zijn van Margit Lukács & Persijn Broersen, en de soundscape voor deze garage is gemaakt door Berend Dubbe en Gwendolyn Thomas.

Abstract gordijn

Het lichtkunstwerk van Jaroslaw Flicinski dient niet alleen als lichtbron en ter oriëntatie, maar ook als markering van de overgang van parkeer- naar voetgangersgebied. Dit kunstwerk, getiteld One man’s thoughts are another man’s apples, is gebaseerd op het idee van een wapperend gordijn. Flicinski bouwde een constructie waaraan vele grote stukken canvas konden hangen die vrijelijk met de wind mee konden wiegen. Hij nam hier vele foto’s van die hij op, over en naast elkaar legde om zo grote vlakken te creëren. Daaraan werden dan foto’s toegevoegd van architecturale elementen zoals trappen, maar ook van bijvoorbeeld vliegtuigen. De laatste stap in het proces was de toevoeging van kleur: de bijzondere tint geel was al door de architect van de garage bepaald. Volgens Flicinski is een gordijn eigenlijk zo’n objectief voorwerp, dat er verder geen uitleg nodig is: “Wel zitten de beelden vol met betekenissen. “Voor mij is het vooral interessant dat een gewone weergave van een simpel beeld plotseling zo abstract kan worden.”

Bewegende muziek

Spinvis componeerde een muziek/geluidswerk dat permanent in de garage te horen zal zijn. Hij gebruikt hiervoor alleen natuurlijke instrumenten en geluiden, zoals bijvoorbeeld een cello, een harp, spelende kinderen, een zingende vrouw en vrolijk kwinkelerende vogels.

Spinvis heeft de parkeergarage in vijf geluidszones verdeeld om zo de muziek in de ruimte te kunnen laten bewegen. Zoals hij het zelf verwoordt: “Je kunt een cello laten horen in de achterste zone, een tweede cello in de volgende zone en als dan alle lagen zijn gevuld en de muziek als het ware naar je is toegespoeld, wordt de cello in de achterste zone vervangen. Dan komen bijvoorbeeld de zingende kinderen tot de hele garage is gevuld met kinderstemmen. Vervolgens start in de achterste zone weer een nieuw instrument.” Volgens Spinvis heeft Nieuwegein hiermee de wereldprimeur van een parkeergarage met 5.0 surround.

Lichtgevende tijdreis

Het uitgangspunt van Post Panorama, het kunstwerk van Margit Lukács en Persijn Broersen voor de parkeergarage Het Theater, is Nieuwegein als stad van de verbeelding: een droombeeld van een stad die duizenden jaren geleden al bestond en met het nieuwe stadscentrum ook een gouden toekomst tegemoet gaat. Per verdieping van de garage is een fictieve wordingsgeschiedenis te zien met vele heel reële elementen uit Nieuwegein en allerlei verwijzingen naar de Nederlandse (kunst)geschiedenis. De tijdlijn loopt van de Oerknal tot de Toekomst, een reis door de tijd met de lift als tijdmachine, waarmee je van de oerknal op de begane grond tot de stralende toekomst op parkeerlaag 12/13 kunt gaan.

Filmmuziek bij tijdreis

De soundscape van Berend Dubbe (bekend van Bauer en Bettie Serveert) en Gwendolyn Thomas, muzikanten/componisten uit Amsterdam verschilt per etage en is op te vatten als een filmische soundtrack voor elk tijdperk. Hiertoe heeft als inspiratie filmmuziek gediend, als dragers van een wereld vol fantasie en mogelijkheid. Zo is bijvoorbeeld de soundtrack bij de ‘prehistorie’ lichtjes gebaseerd op ‘Jurassic Park’ en zit de muziek bij de ’toekomst’ vol met verwijzingen naar Science Fiction films uit de jaren uit de jaren 20 van de vorige eeuw, toen toekomstdromen nog grenzeloos waren.
Foto’s: Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.