Kwaliteitsteam tegen verrommeling

Kwaliteitsteam tegen verrommeling

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-04-2008

De Federatie Welstand heeft een adviesteam ingesteld voor de kwaliteit van snelwegen en hun omgeving. Dit kwaliteitsteam ondersteunt de lokale welstandscommissies bij hun advisering over nieuwe plannen die de snelweg en de omgeving daarvan veranderen.

Als leden van het kwaliteitsteam zijn benoemd Marja Haring, architect bij de gemeente Rotterdam en adviseur voor Dorp, Stad en Land; Frank Meijer, landschapsarchitect bij MTD in Den Bosch en voormalig lid van de welstandscommissie A12; Gijs Wolfs, stedenbouwkundige bij wUrck in Rotterdam.

Verrommeling
De verrommeling van Nederland wordt voor een deel veroorzaakt door schijnbaar ongestuurde bedrijfsbebouwing langs de snelwegen. Om de kwaliteit van de snelweg en de omgeving te verbeteren is door de regering het Steunpunt Routeontwerp opgericht, dat zich bezighoudt met de kwaliteit van de snelwegen A2, A4, A12 en A27 en de omgeving daarvan.

De kwaliteit van snelwegen is niet alleen een rijkszaak: ook voor gemeenten is het heel belangrijk hoe de weggebruikers hun steden en dorpen beleven, en hoe de (snel-)weg zo goed mogelijk in het landschap kan worden ingepast. Vragen over de ruimtelijke kwaliteit van bouwwerken en van gebieden komen uiteindelijk ook terecht bij de gemeentelijke welstandscommissies.

Die toetsen de plannen aan het gemeentelijke beleid. Het is voor de kwaliteit van de (snel-)weg van groot belang dat bij die toetsing niet alleen het gemeentelijke kwaliteitsbeleid wordt meegenomen, maar ook de kwaliteitsvisies van provincies en rijkswaterstaat. Het kwaliteitsteam zal worden ingeroepen door de lokale welstandscommissies wanneer bouwplannen, stedenbouwkundige plannen of landschapsingrepen worden ontwikkeld voor de weg of de omgeving van de weg. In veel gevallen missen de lokale welstandscommissies de specifieke expertise die nodig is voor een zorgvuldig advies waarin zowel de lokale als de bovenlokale ruimtelijke kwaliteit wordt meegewogen.

Subsidieregeling
Behalve het kwaliteitsteam stelt de Federatie Welstand een financiƫle bijdrage beschikbaar voor gemeenten die hun welstandsbeleid of ruimtelijke beleid uitbreiden met een speciale paragraaf over de kwaliteit van de snelweg en zijn omgeving.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.