La-di-da wint Abe Bonnemaprijs 2022

Actualiteiten, Nieuws

La-di-da wint Abe Bonnemaprijs 2022

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-12-2022

Architecten Laura van Santen en Diederik de Koning van la-di-da design & architecture hebben de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022 gewonnen met het Dijkhuis in Strijensas. Het duo ontvangt hiervoor een bedrag van 20.000 euro. De winnaars werden op 10 december bekend gemaakt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De opdracht was om een huis met maximale bouwkosten van 200.000 euro te realiseren. De architecten van la-di-da design & architecture hebben in dit kader het Dijkhuis ontworpen. Het huis staat in Strijensas en heeft grote indruk gemaakt op de jury. Zij geeft aan dat dit project gerealiseerd is door de toepassing van innovatieve concepten en dat de architecten hiermee een nieuwe standaard hebben gezet als toonbeeld van vernieuwing van de architectuur.

‘Het Dijkhuis is een nieuwe betaalbare typologie voor wonen in het buitengebied en schittert door de potentie die het uitstraalt. De pamflettistische kracht van het gerealiseerde ontwerp is sterk en dat moet juist nú gehonoreerd worden, gelet op de grote transities die nodig zijn,’ aldus juryvoorzitter Meta Knol.

Winnaars

Laura van Santen (1985) studeerde in 2010 af als architect aan de TU Delft. In 2015 richtte ze samen met Diederik de Koning (1983, architect en technisch planoloog) la-di-da design & architecture op. Met hun bureau proberen ze op een zo economische manier ecologisch te bouwen. In 2017 won het duo de Architectuur Prijs Achterhoek voor een woning met schuur in Laren. De fascinatie met ‘eco-brutalisme’ leidt tot praktische maar ongebruikelijke oplossingen voor kleinschalige woonprojecten.

Voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022 waren naast Laura van Santen en Diederik de Koning nog vier architecten genomineerd. Tjerk de Boer (1987, Groothuijse de Boer architecten) bouwde Huis Vaneker in Enschede, Thomas Buijs (1983, ATELIERFRONT) ontwierp het Gibbon Paviljoen in Artis Amsterdam, Donna van Milligen Bielke (1983) is verantwoordelijk voor De Kunstwerf in Groningen en Keimpke Zigterman (1986, Unknown Architects) voor Huis in de Duinen op West-Terschelling. Deze gebouwen zijn in 2020-2021 in Nederland gerealiseerd en ontworpen door architecten onder de 40 jaar.

Tentoonstelling

In het Fries Museum te Leeuwarden is van 14 december 2022 tot en met 15 januari 2023 in de entreehal de gratis toegankelijke tentoonstelling te zien met alle inzendingen voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.