Laatste gang bij crematie leidt omhoog

Laatste gang bij crematie leidt omhoog

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-05-2010

De Nieuwe Ooster, begraafplaats en crematorium van de gemeente Amsterdam, begint dit najaar met een ingrijpende verbouwing om te kunnen voldoen aan de Europese milieueisen. Architectenbureau Henket & partners maakte een bijzonder ontwerp voor de Rijksmonumentale aula. Een moderne, ten opzichte van de grond opgetilde, aanbouw biedt ruimte aan een vernieuwend ritueel. De kist met de overledene stijgt na afloop van de crematieplechtigheid op naar het crematorium. Het afscheidsritueel kan plaatsvinden in aanwezigheid van de nabestaanden die daarbij een actieve rol kunnen vervullen.

De Nieuwe Ooster is het enige crematorium in Nederland dat deze mogelijkheid biedt. De aula komt in de loop van 2011 gereed. De verbouwing vindt plaats buiten de gebruikelijke werktijden zodat de uitvaartplechtigheden, die dagelijks in de aula plaatsvinden, niet worden gestoord.

Hubert-Jan Henket (1940) is een van de meest toonaangevende architecten van dit moment. Zijn bureau is gespecialiseerd in de relatie tussen oud- en nieuwbouw. Grote aansprekende projecten van Henket & partners zijn het Teylersmuseum in Haarlem, Sanatorium Zonnestraal in Hilversum en het De Vriese paviljoen van museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam. Het ontwerp van de aula van De Nieuwe Ooster is van de hand van Janneke Bierman en Hubert-Jan Henket.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.