LAB42L: Circulair en energieneutraal gebouw

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

LAB42L: Circulair en energieneutraal gebouw

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-09-2022

Op 22 september opent LAB42 op het Amsterdam Science Park. Dit door Benthem Crouwel Architects ontworpen gebouw biedt ruimte aan het Instituut voor Informatica (IvI), het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC), Innovation Center for Artifcial Intelligence (ICAI) en ondernemers op het gebied van digitale innovatie en kunstmatige intelligentie (AI). Een bijzonder gebouw aangezien het volledig energieneutraal, circulair, demontabel en duurzaam in gebruik is.

In LAB42 gaan verschillende organisaties samenwerken, elk met hun eigen behoeften en wensen. Door de steeds wisselende samenstelling van de gebruikers; studenten, wetenschappers en bedrijven, zullen deze eisen constant wijzigen, waardoor flexibiliteit van het gehele gebouw van cruciaal belang is. Het stalen hoofdframe bestaat daarom uit een 100% herbruikbare structuur. Het werkt als een soort stellingkast die naar believen uit elkaar is te nemen en opnieuw ingedeeld. Ook de vloeren zijn volledig te vervangen terwijl de scheidingswanden en de gevel naar wens zijn aan te passen.

Materiaalgebruik

Doordat grote delen van het gebouw zijn geprefabriceerd in de fabriek, was de bouwtijd kort en efficiënt. Prefabricage draagt tevens bij aan een schone bouwplaats, met lage milieu-impact. Daarnaast is uitsluitend gewerkt met verantwoorde, bij voorkeur gerecyclede materialen zoals vilt van gerecyclede petflessen, gerecycled wapeningsstaal en gerecycled aluminium. Ook volledige producten zoals gipsplaten, beton en kabelgoten zijn hergebruikt.

Energieneutraal

Behalve circulair is LAB42 als energieneutraal gebouw ook duurzaam in gebruik. Het gebouw produceert bijvoorbeeld evenveel energie als het nodig heeft. De 1.800 m2 aan zonnepanelen zijn op een inventieve manier verwerkt in het ontwerp; het dak ligt vol met PV panelen, in het glazen atriumdak zijn zonnecellen opgenomen en er zijn meer dan 330 m2 zonnepanelen geïntegreerd in het gevelontwerp.

De resterend benodigde energie voor onder meer koeling en verwarming is afkomstig van een duurzame energie opwekking. Zo is LAB42 aangetakt op het centrale WKO-systeem van de campus. Verder is het gebouw voorzien van een waterreservoir voor regenwater voor de sanitairspoeling. Met het ontwerp voldoet LAB42 aan de standaarden voor BREEAM Outstanding.

Aan de binnenkant

Binnen loopt een hoog en licht atrium als een diagonaal door het hele gebouw. Speelse vides, een verbindende vloer als brug en gevarieerde werklandschappen dragen bij aan een heldere en overzichtelijke structuur die ook dynamisch en inspirerend is.

De indeling bestaat uit verschillende zones met wisselende functionaliteiten. Variërend van delen waar je rustig kunt zitten om geconcentreerd te werken tot plekken die uitnodigen tot ontmoeting en ontdekking. Op de eerste en tweede verdieping zijn onderwijsruimtes en collegezalen. De overige verdiepingen zijn voorzien van vergaderruimtes, overlegplekken, ontmoetingsplekken en AI-labs.

Het gebouw opent op 22 september.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.