Laboratorium voor bouwinnovatie

Actualiteiten, Nieuws

Laboratorium voor bouwinnovatie

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-01-2022

In nauwe samenwerking met TNO heeft STONE22 het laboratorium voor bouwinnovatie ontwikkeld. De nieuwbouw heeft een plek gekregen op de campus van de TU Delft zodat TNO efficiënt, creatief en multidisciplinair kan samenwerken aan toepassingsgericht innovatief onderzoek. Dit onderzoek richt zich op levensduurverlenging en innovatie op het gebied van materialen, energie en constructies.

Voor dit doeleinde is het gebouw voorzien van diverse en zeer specifieke installatietechnische en bouwkundige onderzoeksvoorzieningen. Deze zijn tijdens de ontwikkelingsfase geïntegreerd in het casco-gebouw. De bouw is in april 2020 gestart en werd in Q4 2021 opgeleverd.

STONE22 stelde bij het ontwerp ‘ontmoeting en kennisdeling’ centraal. Dit uitgangspunt is onder meer vertaald naar een transparante corridor die de testhallen en de laboratoria verbindt met een ontmoetingsplek in het hart van het gebouw. De gebouwhoge corridor ontvangt voldoende daglicht via de dakramen.

Living lab

Tevens fungeert het gebouw als een living lab. Hiertoe is het voorzien van uitsparingen in de modulaire gevel waarin innovatieve gevelproducten eenvoudig zijn te bevestigen en testen. Op het dak bevindt zich een onderzoeksfaciliteit voor het testen van innovatieve gebouwdelen. De klimaatinstallatie is zodanig ontworpen dat warmtepompen en warmtebatterijen zijn aan te sluiten op het gebouw zelf.

Duurzaam

In het kader van duurzaamheid zijn de klimaatkamers van het oude lab hergebruikt en de metalen draagconstructie en aluminium gevelelementen demontabel en herbruikbaar. Tevens zijn energiebesparende maatregelen genomen zoals een lichtdoorlatende gevel die het gebruik van kunstlicht reduceert, een warmtepomp en zonnepanelen op het dak.

Betrokkenen

Het door GROUP A ontworpen Bouwinnovatie lab is namens het ASR Dutch Science Park Fund in eigendom van a.s.r. real estate en ontwikkeld door Stone22. Aannemer De Vries en Verburg, nam de realisatie van het gebouw voor haar rekening.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.